DISTRIBUIȚI
Reuters

Directorul Spitalului naţional de oncologie din Bulgaria, Stefan Konstantinov, fost ministru al sănătăţii, a tras un semnal de alarmă miercuri în ce priveşte numărul tot mai mic de bolnavi de cancer care se adresează serviciilor medicale din cauza temerilor provocate de noul coronavirus, transmite BTA, potrivit agerpres.

Într-un interviu acordat postului naţional bTV, doctorul Konstantinov a afirmat că numărul pacienţilor din spitalul său a scăzut cu 33% în aprilie faţă de aceeaşi lună din 2019, şi că aceasta nu înseamnă, cu siguranţă, că a scăzut incidenţa cancerului.


Citește și : Restricţiile impuse în Marea Britanie ar putea duce la 18.000 de decese suplimentare de cancer

El a descris tendinţa ca ‘alarmantă’, remarcând că această cifră înseamnă pur şi simplu că bolnavii de cancer nu se mai adresează asistenţei medicale pentru că se tem mai mult de coronavirus.

Medicul bulgar a mai spus că nu ar trebui să se întâmple acest lucru şi că în Bulgaria mor zilnic de cancer 47-48 de pacienţi, cu mult mai mulţi decât din cauza COVID-19.

În Bulgaria, 61 de persoane au decedat până acum în urma infectării cu noul coronavirus.

Dacă oamenii nu se adresează asistenţei medicale la timp, riscă să ajungă într-un stadiu mai avansat al cancerului, când tratamentul este mult mai dificil sau boala devine netratabilă, a arătat Konstantinov.

Citește și : Thailanda va redeschide unele afaceri, printre care frizeriile şi restaurantele

‘Aceşti oameni trebuie să fie trataţi. Pacienţii aflaţi în terapie în martie au încheiat-o, însă nu mai există pacienţi noi. Este naiv să credem că pacienţii de cancer au dispărut. Explicaţia stă în frica oamenilor’, a afirmat el.

Fostul ministru a mai spus că sistemul de sănătate bulgar are capacitatea de a îngriji toţi pacienţii. ‘Putem vedea că o parte neglijabilă a sistemului medical este ocupată cu COVID-19, iar oamenii nu ar trebui să se teamă că nu vor fi îngrijiţi’, a insistat doctorul Konstantinov.