DISTRIBUIȚI
REUTERS

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni că agenţia ONU trebuie să se afle „în centrul” unui sistem global de servicii medicale, admiţând în acelaşi timp necesitatea unor reforme interne, relatează Reuters, potrivit agerpres.

„Avem nevoie de o Organizaţie Mondială a Sănătăţii mai puternică şi finanţată în mod durabil, în centrul arhitecturii globale de securitate a sănătăţii”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-un discurs în cadrul adunării anuale a OMS.


Citeşte şi: Hillary Clinton A APROBAT diseminarea în presă a acuzațiilor privind aşa-zisele legături ale lui Trump cu Rusia – Black News

„Au fost multe solicitări pentru schimbări în cadrul OMS. Şi, nu există nicio îndoială, că este nevoie de mai multe schimbări”, a admis el.

Adunarea Mondială a OMS, desfăşurată în perioada 22-28 mai, este considerată una dintre cele mai importante din istoria de 75 de ani a organizaţiei ONU, acesta având în vedere o definire a rolului său viitor în politica globală de sănătate şi obţinerea aprobării pentru o revizuire a finanţării.

OMS se află în vizorul comunităţii internaţionale după ce un grup de experţi independenţi a afirmat că organizaţia a dispus de puteri limitate pentru a investiga focarele de COVID-19 şi pentru a coordona măsurile de izolare.

Cu toate acestea, cele 194 de state membre ale OMS au păreri împărţite dacă organizaţia ar trebui să primească noi puteri având în vedere gestionarea pandemiei de COVID-19.

Citeşte şi: Cel puţin şapte morţi după declanşarea unui incendiu pe un feribot în Filipine – Black News

„Unii membri spun că OMS a făcut tot ce a putut în timpul pandemiei şi doresc să-i consolideze autoritatea, iar alţii sunt foarte dezamăgiţi de OMS. Statele membre sunt foarte împărţite dacă organizaţiei ar trebui să i se ofere mai multe puteri”, a declarat Adam Kamradt-Scott, profesor al Global Health at the School of Transnational Governance.

În acelaşi discurs, directorul OMS a afirmat că pandemia de COVID este departe de a se fi încheiat şi că lumea nu este pregătită pentru o viitoare pandemie.

„Este clar că lumea a fost şi rămâne nepregătită pentru o pandemie”, a mai spus el.