DISTRIBUIȚI
Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2018-05-08 23:31:40Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com

Directorul organizaţiei Human Rights Watch pentru Israel şi teritoriile palestiniene, Omar Shakir (foto), a devenit luni prima persoană expulzată din teritoriile palestiniene în cadrul măsurilor controversate împotriva unei campanii de boicotare a statului israelian, informează AFP, potrivit agerpres.

Din 2017, Israelul interzice intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor străini acuzaţi că susţin campania BDS (boicot, dezinvestire, sancţiuni) împotriva ţării. Însă, potrivit Ministerului Afacerilor Externe israelian, Shakir, cetăţean american, este primul care a fost expulzat în virtutea acestei măsuri.


Citește și: Șeful Pentagonului îl dă afară ce comandantul Marinei americane

Israelul a refuzat să-i reînnoiască viza la sfârşitul lui 2018, acuzându-l că susţine BDS, ceea ce Omar Shakir neagă. După o serie de apeluri, la începutul lui noiembrie, Curtea Supremă a Israelului a dat undă verde pentru expulzarea lui.

„Nu cunosc altă democraţie care să fi blocat accesul unui cercetător al HRW”, a deplâns directorul organizaţiei, Kenneth Roth. „Aceasta demonstrează caracterul tot mai restrâns al democraţiei israeliene”, potrivit lui.

Shakir a comparat această expulzare cu tratamentul pe care l-a primit din partea Egiptului, Siriei sau Bahreinului. HRW asigură că îşi va continua misiunea, însă în exteriorul Israelului, din lipsă de viză.

UE şi-a exprimat opoziţia faţă de decizia israeliană, la fel ca şi ONU, care a atenţionat în luna mai împotriva „restrângerii spaţiului acordat apărătorilor drepturilor omului pentru a acţiona” în Israel.

SUA şi-au declarat „puternica opoziţie faţă de campania BDS la adresa statului Israel”, afirmându-şi totodată ataşamentul faţă de libertatea de expresie.

Citește și: Netanyahu acuză Iranul că pregătește atacuri împotriva Israelului

În centrul conflictului care opune Israelul organizaţiei HRW se ascunde războiul pe care îl duce statul israelian împotriva campaniei mondiale a BDS.

BDS cheamă la boicotarea economică, culturală sau ştiinţifică a Israelului pentru a obţine sfârşitul ocupaţiei şi a colonizării teritoriilor palestiniene. Susţinătorii BDS se inspiră din exemplul Africii de Sud, afirmând că boicotarea ţării a permis să se pună capăt regimului de Apatheid.

Israelul acuză BDS de antisemitism, ceea ce părţile vizate neagă.