DISTRIBUIȚI
mae.ro

Directorul general interimar al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Cornel Feruţă, a ajuns duminică la Teheran pentru întâlniri la nivel înalt cu responsabili iraninieni, informează agenţia iraniană Isna, preluată de AFP, potrivit agerpres.

Vizita are loc a doua zi după anunţarea de către Iran a punerii în funcţiune a centrifugelor avansate care ar urma să crească stocurile sale de uraniu îmbunătăţit, a treia etapă a reducerii angajamentelor sale în domeniul nuclear asumate în 2015, în cadrul acordului internaţional încheiat la Viena.


Citește și : Demisie în Guvernul Johnson – Amber Rudd pleacă din fruntea Ministerului Muncii și Pensiilor

Diplomatul român urmează să se întâlnească cu preşedintele Organizaţiei iraniene pentru energie atomică (OIEA), Ali Akbar Salehi, ministrul afacerilor externe Mohammad Javad Zarif şi contraamiralul Ali Shamkhani, secretarul Consiliului suprem pentru securitate naţională, potrivit Isna.

„Vizita are loc în cadrul interacţiunilor în curs între AIEA şi Iran”, a precizat agenţia ONU într-un comunicat dat publicităţii înainte de plecarea lui Cornel Feruţă.

Ea include „verificări şi demersuri ale AIEA în Iran în cadrul JCPOA”, numele dat acordului privind activităţile nucleare iraniene care a permis ridicarea sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului în schimbul unei limitări a programului său nuclear.

În pofida lansării celei de a treia faze a reducerii angajamentelor sale, Republica Islamică a subliniat că va continua să autorizeze în aceleaşi condiţii accesul inspectorilor AIEA însărcinaţi să supravegheze programul său nuclear.

În replică, AIEA a precizat că este „la curent” cu anunţul iranian şi că inspectorii săi din teren vor evalua pe viitor situaţia.

Din mai, Iranul a anunţat trei faze de reducere a angajamentelor sale luate în baza acordului nuclear din 2015, din care SUA s-au retras unilateral în 2018, reinstituind sancţiuni dure împotriva Republicii Islamice.

Citește și : Trump anunță că a anulat acordul de pace cu talibanii

Pe 1 iulie, Teheranul a anunţat că şi-a mărit stocul de uraniu îmbogăţit dincolo de limita de 300 kg impusă de acord. O săptămână mai târziu, Teheranul a anunţat că a depăşit rata de îmbogăţire a uraniului prevăzută de acest pact, respectiv de 3,67%.

Vizita lui Cornel Feruţă la Teheran are loc înainte de o reuniune trimestrială a Consiliului guvernatorilor al AIEA la Viena, în cursul căreia vor fi discutate verificările şi monitorizarea situaţiei din Iran.

În ultimul său raport publicat pe 30 august, agenţia a indicat că continuă să efectueze verificări datorită camerelor de luat vederi şi prin inspecţii la faţa locului.

Însă AIEA a precizat că „interacţiunile în curs (…) necesită o cooperare completă şi exactă a Iranului”.