DISTRIBUIȚI
CGTN

Directorul general al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), Antonio Vitorino, a cerut joi Uniunii Europene să garanteze accesul migranţilor prezenţi pe teritoriul său la viitoarele vaccinuri împotriva COVID-19, relatează AFP, potrivit agerpres.  

„Provocarea cu care se confruntă statele membre ale Uniunii Europene este să garanteze accesul la vaccin pentru toate persoanele de pe teritoriul lor, nu doar pentru cetăţenii lor, ci şi pentru toţi refugiaţii, persoanele strămutate şi migranţii care se găsesc în Europa”, a declarat oficialul în timpul unei videoconferinţe despre migraţie şi azil în Europa.


Citește și : Made in Israel! SUA etichetează produsele fabricate în Cisiordania ocupată

„Nu este vorba doar despre protejarea drepturilor omului pentru aceşti migranţi, ci şi despre securitatea sanitară şi bunăstarea tuturor populaţiilor din ţările gazdă”, a mai spus Antonio Vitorino.

Oficialul i-a îndemnat, de asemenea, pe europeni, care sunt angajaţi în discuţii dificile cu privire la o propunere de reformă a politicilor migratorii prezentată de Comisia Europeană, să creeze un sistem durabil pentru salvarea pe mare şi debarcarea migranţilor, după noi naufragii soldate cu victime.

Antonio Vitorino a subliniat că Libia, o ţară cufundată în haos din 2011 şi căreia Uniunea Europeană îi acordă sprijin pentru instruirea Gărzilor de coastă, responsabile cu blocarea plecării migranţilor pe mare, „nu este un port sigur pentru debarcare”. „Migranţii trăiesc în Libia în condiţii mult sub cerinţele umanitare minime”, a spus el.

Citește și : Pandemia a scos la iveală MINUSURILE MARI din sistemele de sănătate

Pandemia de COVID-19 provoacă presiuni suplimentare asupra migraţiei, a spus şeful OIM. „Sahelul este pe cale să explodeze”, a declarat el, pe măsură ce migranţii africani încearcă din ce în ce mai mult, în pofida pericolelor, să ajungă la arhipelagul Insulelor Canare, în Atlantic, abandonând traversarea prin Mediterana din cauza acordurilor încheiate de UE cu Libia, Turcia şi Maroc.