DISTRIBUIȚI
Adevarul.ro

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat vineri că majorările de dobânzi ale Rezervei Federale a Statelor Unite ar putea ”turna apă rece” asupra redresării economice care este deja vulnerabilă în anumite ţări, transmite CNBC, scrie news.ro .  

Vorbind la evenimentul virtual Agenda Devos, Georgieva a spus că majorarea dobânzilor în SUA ar putea avea semnificaţii semnificative pentru ţările cu datorii mari în dolari.


Citește și : Erdogan vrea să medieze conflictul dintre Rusia şi Ucraina! După vizita anunţată la Kiev, liderul de la Ankara are în vedere ‘un popas’ la Moscova

Ea a spus că este ”extrem de important„ ca Fed să îşi comunice clar planurile pentru a preveni surprizele.

Dobânzile mai mari din SUA ar putea scumpi serviciul datoriilor în dolari pentru ţări.

Georgieva a spus că mesajul FMI pentru ţările cu datorii mari în dolari este: ”Acîionaţi acum. Extindeţi maturităţile, vă rog să o faceţi. Dacă aveţi probleme valutare, acum este momentul să le corectaţi”.

Ea a adăugat că cea mai mare îngrijorare a sa este pentru ţările cu venituri mici care au datorii mari, subliniind că două treimi dintre acestea au probleme cu datoriile sau sunt în pericol să aibă, numărul lor fiind de două ori mai mare faţă de 2015.

Citește și : O nouă sub-variantă Omicron îi pune pe jar pe oamenii de ştiinţă

FMI anticipează că redresarea economiei mondiale va continua, a spus Georgieva, subliniind că ritmul încetineşte într-o anumită măsură.

În privinţa inflaţiei, şefa FMI a spus că problema este specifică de la ţară la ţară.