DISTRIBUIȚI
Cumhuriyet

Un fost bancher de la banca de stat din Turcia, Halkbank – Hakan Atilla – condamnat la închisoare în SUA pentru încălcarea sancţiunilor impuse Iranului, a fost numit luni în postul de director general al Bursei de Valori de la Istanbul, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Hakan Atilla a fost eliberat dintr-o închisoare din statul Pennsylvania în data de 19 iulie 2019, după ce a fost condamnat la o pedeapsă de 32 de luni de închisoare, pentru că a ajutat Iranul să ocolească sancţiunile impuse de Washington. La câteva zile după ce a fost eliberat din închisoare, Hakan Atilla a fost întâmpinat pe aeroportul din Istanbul de ministrul de Finanţe, Berat Albayrak, ginerele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.


Citește și : VIDEO – Incendiu la Cavallerizza Reale din Torino, sit UNESCO

Săptămâna trecută, procurorii americani au acuzat Halkbank că în perioada 2012-2016 a participat la o schemă în valoare de mai multe miliarde de dolari destinată ocolirii sancţiunilor impuse Iranului de SUA. Potrivit procurorilor, banca turcă a fost implicată în ascunderea unor transferuri de bani rezultaţi din vânzările de aur în ideea de a ocoli sancţiunile impuse de Washington regimului de la Teheran pentru programul său nuclear.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a calificat actul de acuzare formulat împotriva Halkbank drept un atac politic împotriva guvernului său.

Citește și : Barclay: Riscul unui Brexit fără acord este real