DISTRIBUIȚI

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a îndemnat joi la încetarea tuturor operaţiunilor militare în jurul centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul armatei ruse în Ucraina, atenţionând că un atac ar duce la o „catastrofă” şi că nu s-ar putea face prea multe din punct de vedere umanitar dacă acolo va avea loc un accident, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

„Este timpul să nu vă mai jucaţi cu focul şi să fie luate mai degrabă măsuri concrete” pentru a proteja centrala, a spus directorul general al CICR, Robert Mardini. „Cea mai mică eroare de calcul ar putea face ravagii pe care le vom regreta vreme de decenii”, a atenţionat el.


Citeşte şi: Priti Patel cere poliției ‘TREZITE’ să revină la elementele de bază ale meseriei – Black News

„Dacă va avea loc o scurgere nucleară, va fi dificil dacă nu chiar imposibil să se ofere asistenţă umanitară… şi de aceea luptele trebuie să înceteze. Scenariul ar putea fi un incident masiv şi… nimeni nu va putea face mare lucru pentru a depăşi consecinţele groaznice”, a adăugat Mardini în cadrul unei conferinţe de presă în timpul vizitei sale în Ucraina, întrebat despre un plan de urgenţă în cazul unui accident la cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Directorul general al CICR a salutat planificata vizită a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), organism subordonat ONU, pentru a inspecta distrugerile de la centrală.

Mardini a mai spus pentru Reuters că CICR nu stochează şi nu distribuie pastile cu iod populaţiei de lângă centrală, pentru a evita să provoace panică. „Nu vrem să dăm un semnal că (un accident la centrală) este inevitabil”, a spus el. „Acesta este un risc total autoprovocat, care trebuie oprit în totalitate”, a declarat el.

Operatorul ucrainean a anunţat joi că a închis unul dintre cele două reactoare operaţionale ale centralei, din cauza bombardamentelor ruse. Celălalt reactor continuă să asigure energie pentru nevoile proprii ale centralei.

Vezi şi: Zelenski, invitat surpriză în deschiderea festivalului de film de la Veneţia – VIDEO – Black News

La rândul său, Ministerul Apărării rus a declarat că a utilizat elicoptere pentru a distruge „un grup de sabotaj” ucrainean, care, susţine ministerul, a aterizat lângă centrală, potrivit agenţiei de presă Interfax.

O misiune a AIEA urma să ajungă joi la această centrală, cea mai mare din Europa, care este ocupată de ruşi şi care a fost bombardată de mai multe ori, generând temeri cu privire la o catastrofă nucleară.