DISTRIBUIȚI

Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat Turcia că bombardamentele efectuate asupra grupurilor kurde din Siria periclitează trupele americane din această ţară, afirmă oficiali de la Washington citaţi de site-ul Axios.com, informează mediafax.

William Burns s-a întâlnit cu un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete turce şi i-a transmis un avertisment dur asupra riscurilor generate de bombardamentele efectuate de armata turcă în Siria. Washingtonul se teme că armata turcă ar putea declanşa o operaţiune terestră în Siria, ceea ce ar periclita suplimentar trupele americane.


Citește și :  Zelenski, desemnat ‘Persoana Anului 2022’ de revista americană Time

Statele Unite menţin 900 de militari în nordul Siriei, în baze care aparţin aliaţilor din grupul Forţele Democratice Siriene (SDF).

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a discutat săptămâna trecută cu ministrul turc al Apărării, atrăgându-i atenţia asupra riscurilor bombardamentelor.

Turcia a lansat bombardamente asupra poziţiilor insurgente kurde din Siria şi Irak ca reacţie la atentatul produs la Istanbul pe 13 noiembrie, soldat cu şase morţi şi 80 de răniţi. Autorităţile turce atribuie atacul de la Istanbul grupurilor insurgente Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Populare de Protecţie (YPG), care au negat implicarea în atentat.

În noiembrie, doi militanţi kurzi au fost ucişi, iar alţii au fost răniţi în urma unui atac aerian efectuat de Turcia asupra Bazei militare Al-Hasakah, situată în nord-estul Siriei, o unitate folosită în comun de grupuri kurde şi de coaliţia antiteroristă condusă de SUA.

Citește și : Putin crede că riscul de război nuclear creşte, dar asigură că Rusia nu va folosi prima arma atomică