DISTRIBUIȚI
Daily Express

Directorul general al BBC, Tony Hall, a anunţat luni că va demisiona în vară din gigantul mass-media publice britanice, care se confruntă cu provocarea de a câştiga o nouă audienţă şi se află în relaţii delicate cu puterea prim-ministrului Boris Johnson, transmite agerpres.

În scrisoarea de demisie, citată de France Presse, Hall explică această decizie „dificilă” luată după şapte ani în funcţie şi că doreşte să acorde prioritate „intereselor organizaţiei”.


Citeşte şi: Prinţul Harry dă cărţile pe faţă: ‘O mare tristeţe că s-a ajuns la asta’

BBC are un statut ce îi asigură misiunea până în 2027 şi va fi revizuit la jumătatea termenului în primăvara anului 2022. Hall consideră că este „corect” ca succesorul său să fie instalat înainte de această revizuire.

Hall a evidenţiat de asemenea valorile apărate de acest post. „În epoca fake news, rămânem etalon pentru imparţialitate şi adevăr. Ceea ce reprezintă BBC este preţios pentru această ţară „, a subliniat el.

El a mai declarat că părăseşte o media devenită „mai inovatoare, mai deschisă, mai incluzivă, mai vigilentă din punct de vedere comercial”, dar care trebuie să continue adaptarea şi reforma.

BBC trebuie „să facă mai mult” pentru a atrage un public tânăr, în lipsa căruia riscă să piardă „o generaţie” de potenţiali contribuabili la redevenţe (154,50 lire sterline sau 178 de euro), principala sa sursă de venituri, a avertizat în octombrie anul trecut autoritatea audiovizuală britanică, Ofcom.

Dar Ofcom a amintit de asemenea că BBC este uneori văzut ca reprezentând o „mică burghezie albă” centrată pe Londra.

Citeşte şi: Miliardarii lumii au mai mulţi bani decât 60% din restul populaţiei

Media publică a fost criticată, atât de dreapta cât şi de stânga, pentru modul de tratare a campaniei în vederea alegerilor legislative de luna trecută.

Printre altele, prim-ministrul Boris Johnson s-a pronunţat pentru reducerea taxelor şi a amenzilor pentru cei care nu le achită, punând în discuţie finanţarea grupului unde sunt angajaţi peste 2.000 de jurnalişti.

BBC se confruntă de asemenea cu o revoltă pe plan intern cu privire la egalitatea salarială. Simţindu-se dezavantajate în comparaţie cu colegii lor bărbaţi, mai multe prezentatoare au dat postul în judecată.