DISTRIBUIȚI
Julia Reda

Parlamentul European a aprobat marţi un proiect de actualizare pentru prima dată în aproape două decenii a reglementărilor privind drepturile de autor, punând capăt activităţilor intense de lobby exercitate de trei ani de companii online şi grupuri editoriale, relatează Financial Times, scrie Agerpres.

Eurodeputaţii s-au pronunţat cu un raport de voturi de 348 la 274 în favoarea reglementărilor care vor obliga companii online precum YouTube şi Google să obţină licenţe pentru conţinutul aflat sub incidenţa drepturilor de autor şi să elimine materialele care încalcă reglementările de proprietate intelectuală.


Citește și : Noi incendii de vegetație în Portugalia din cauza creşterii temperaturilor

Proiectul directivei privind drepturile de autor a generat ample disensiuni între guvernele statelor membre UE şi la nivelul Parlamentului European. În ultimele săptămâni, în Germania au avut loc manifestanţii contra proiectului privind drepturile de autor, coordonate de activişti pentru libertatea pe Internet care susţin că vor fi blocate activităţile de difuzare a materialelor. În urma votului de marţi, directiva urmează să intre în vigoare în anul 2021.

În versiunea finală a textului este inclus controversatul „Articol 13”, care a generat demonstraţiile din Germania şi a condus la blocarea de către Wikipedia a unor website-uri în Uniunea Europeană în semn de protest. Articolul 13 va face site-uri precum YouTube responsabile juridic pentru materialele produse de utilizatorii din cadrul Uniunii Europene şi va obliga toate platformele online să semneze contracte cu deţinătorii drepturilor de autor. Criticii susţin că aceste lucruri vor forţa platformele online să filtreze conţinutul pentru a evita intrarea sub incidenţa noilor reglementări.

Conform unei alte prevederi, Articlolul 11, servicii precum Google Ştiri (Google News) vor trebui să semneze contracte cu grupuri editoriale şi publicaţii pentru a putea difuza „fragmente” de materiale.

Citește și : OMS: 900.000 de doze de vaccin împotriva holerei, în drum spre Mozambic

Un purtător de cuvânt al companiei americane Google a declarat că directiva va genera „incertitudine juridică şi va afecta activităţile creative şi activităţile de afaceri digitale în Europa”. „Detaliile contează, astfel că aşteptăm să colaborăm cu factorii care iau decizii politice, cu grupurile editoriale, cu producătorii de materiale şi cu deţinătorii drepturilor intelectuale în contextul implementării acestor reglementări de către ţările din Uniunea Europeană”, a subliniat el.