DISTRIBUIȚI

Însărcinatul cu afaceri ad interim al Coreei de Nord în Italia, dispărut din noiembrie, a părăsit această ţară şi se găseşte „sub protecţie” într-un alt loc, a informat joi serviciul de informaţii sud-coreean, citat de EFE, potrivit agerpres.

Diplomatul Jo Song-gil şi-a părăsit anul trecut postul de la reprezentanţa nord-coreeană din Roma şi de atunci era dispărut alături de soţie şi copiii săi, în ceea ce pare a fi un caz de dezertare şi solicitare de azil.


Citeşte şi: Trump îi întinde o mână de ajutor lui Putin

Jo „a părăsit Italia şi este sub protecţie în alt loc”, a declarat presei locale deputatul sud-coreean Lee Eun-jae, după o întâlnire parlamentară cu uşile închise cu directorul Serviciului Naţional de Informaţii (NIS), Suh Hoon.

Deputatul a precizat că nu guvernul de la Seul este cel care oferă protecţie şi azil lui Jo, ci o „terţă ţară”, relevă agenţia Yonhap.

Jo era însărcinat cu afaceri şi la conducerea reprezentanţei nord-coreene de la Roma din octombrie 2017, după decizia executivului italian de a-l expulza pe ambasadorul Mun Jung-nam ca sancţiune pentru testul nuclear efectuat în luna anterioară de regimul de la Phenian.

Citeşte şi: După 14 ani de polemici, Olanda INTERZICE vălul islamic

Diplomatul şi familia sa nu au mai fost văzuţi de la începutul lui noiembrie, cu puţine săptămâni înainte de a-şi încheia misiunea în Italia.

Guvernul de la Roma a negat la începutul lunii ianuarie că Jo a depus o cerere de azil pentru a rămâne în Italia, după apariţia unor speculaţii conform cărora diplomatul şi familia sa s-ar ascunde în această ţară.