DISTRIBUIȚI
CARACTime MagazineAS, VENEZUELA - JANUARY 24: View of the facade of the American embassy in Caracas on January 24, 2019 in Caracas, Venezuela. Protest occur a day after opposition leader and head of the National Assembly Juan Guaidó declared self interim president. Several countries including US, France and Brazil accepted Guaidó as the legitimate temporary ruler of the country. In response, Nicolás Maduro urged American diplomats to leave Venezuela in 72 hours breaking diplomatic relationships. (Photo by Edilzon Gamez/Getty Images)

Mai mulți diplomați americani au părăsit vineri ambasada SUA din Caracas într-un convoi escortat de poliție după ce președintele venezuelean Nicolas Maduro a întrerupt relațiile cu Washingtonul și a cerut personalului american să părăsească țara, relatează reuters, potrivit mediafax.

Statele Unite îi contestă legitimitatea lui Maduro, un socialist aflat la putere din 2013, ca președinte al națiunii bogate în petrol și îl susțin pe liderului opoziției, Juan Guaido, șeful Adunării Naționale din Venezuela.


Guaido, care a devenit lider al opoziției, s-a autoproclamat miercuri președinte interimar. Dar el încă nu are control asupra instituțiilor statului, care rămân loiale lui Maduro, în ciuda unei crize economice și politice profunde.

Departamentul de Stat a cerut angajaților guvernamentali ai ambasadei SUA să părăsească Venezuela și a transmis că cetățenii americani ar trebui să ia în considerare părăsirea țării din America de Sud.

Un martor a declarat pentru Reuters că în jurul orei locale 8:30 a văzut un convoi de autovehicule însoțite de motociclete de poliție și mașini cu lumini intermitente care se aflau pe o autostradă din Caracas în direcția aeroportului. Alți polițiști au blocat traficul.

Un alt videoclip care circulă pe rețelele de socializare online a arătat aceeași caravană care părăsise ambasada, un complex fortificat de clădiri cu vedere spre centrul orașului.

Maduro, într-un discurs înflăcărat a declarat miercuri că întrerupe relațiile diplomatice cu Statele Unite pentru că au instigat la declanșarea unei lovituri de stat împotriva lui, deși administrația Donald Trump a anunțat apoi că relațiile celor două state vor fi menținute cu Guaido.