DISTRIBUIȚI

Difuzarea de către Iran a ceea ce a fost prezentat drept „mărturisiri” de fapte de spionaj a doi cetăţeni francezi arestaţi în luna mai în Iran este „o punere în scenă nedemnă, revoltătoare, inacceptabilă”, a reacţionat Franţa, care i-a calificat pentru prima dată drept „ostatici de stat”, informează AFP, potrivit agerpres.  

„Această mascaradă dezvăluie dispreţul faţă de demnitatea umană, (dispreţ) ce caracterizează autorităţile iraniene”, a adăugat Ministerul Afacerilor Externe francez într-o declaraţie, cerând „eliberarea imediată” a celor doi, identificaţi ca Cecile Kohler şi Jacques Paris.


Citește și :  Emmanuel Macron va participa la Forumul de Cooperare Asia-Pacific

Cei doi francezi, identificaţi drept membri ai unui sindicat de cadre didactice, „sunt deţinuţi arbitrar în Iran din mai 2022 şi constituie cu acest titlu ostatici de stat”, a subliniat diplomaţia franceză.

„Pretinsele lor mărturisiri smulse sub constrângere nu au niciun fundament, după cum nu aveau nici motivele invocate pentru arestarea lor arbitrară”, adaugă Ministerul de Externe de la Paris. „Considerăm autorităţile iraniene responsabile pentru soarta lor şi modul în care ei sunt trataţi, la fel ca în cazul tuturor cetăţenilor francezi deţinuţi arbitrar în Iran în acest moment”, subliniază ministerul.

Site-ul canalului arabofon Al-Alam al televiziunii oficiale iraniene a difuzat joi ceea ce prezintă drept „mărturisiri” privind acte de spionaj a doi cetăţeni francezi arestaţi în luna mai în Iran.

Această difuzare survine pe fondul unui val de manifestaţii declanşate în Iran pe 16 septembrie, după moartea tinerei Mahsa Amini, în urma arestării ei de către poliţia moravurilor.

Iranul a acuzat de mai multe ori forţe externe că alimentează protestele şi a anunţat săptămâna trecută că nouă cetăţeni străini – din Franţa, Germania, Italia, Polonia şi Ţările de Jos – au fost arestaţi.

În înregistrarea video difuzată de site-ul canalului Al-Alam, o tânără care se exprimă în franceză afirmă că se numeşte Cecile Kohler şi că este agent al departamentului operaţional al Direcţiei Generale de Securitate Externă (DGSE, serviciul de informaţii francez).

De asemenea, tânăra afirmă că ea şi partenerul său se aflau în Iran „pentru a pregăti condiţiile pentru revoluţie şi răsturnarea regimului iranian”. Ei trebuiau, tot potrivit declaraţiilor sale, să finanţele greve şi manifestaţii, şi chiar să utilizeze arme „dacă va fi necesar pentru a lupta împotriva poliţiei”.

Potrivit bărbatului arătat în înregistrarea video, care se exprimă de asemenea în franceză, obiectivele GDSE erau de „a face presiune asupra guvernului” iranian.

Citește și : Preşedintele Biden a transmis un mesaj de unitate în Florida – VIDEO

Mai mult de zece cetăţeni ai unor ţări occidentale, având majoritatea dublă cetăţenie, se află în detenţie sau sunt blocaţi în Iran, ceea ce ONG-uri condamnă ca fiind o politică de luare de ostatici, pentru a obţine concesii din partea unor puteri străine.

Printre aceste persoane se numără cercetătoarea franco-iraniană Fariba Adelkhah, arestată în iunie 2019, apoi condamnată la cinci ani de închisoare pentru atingere adusă securităţii naţionale iraniene, ceea ce apropiaţi ai săi au negat întotdeauna în mod ferm, precum şi Benjamin Briere, arestat în mai 2020 şi condamnat la opt ani şi opt luni de închisoare pentru spionaj, acuzaţii pe care el de asemenea le contestă.