DISTRIBUIȚI

Ministerul de Externe de la Londra le-a recomandat tuturor persoanelor cu dublă cetăţenie, britanică şi iraniană, să evite deplasările în Iran, din cauza ‘riscului inacceptabil’ de a fi victime ale ‘relelor tratamente’ şi ‘detenţiei arbitrare’ în Republica islamică, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

‘Posesorii de dublă cetăţenie se confruntă cu un risc inacceptabil de rele tratamente dacă vizitează Iranul’, afirmă şeful diplomaţiei britanice, Jeremy Hunt, într-un comunicat.


Citește și : Rachetele iraniene ar putea lovi navele de război americane în Golf (responsabil al Gardienilor Revoluţiei)

‘În pofida faptului că Marea Britanie a oferit ocazii repetate de rezolvare a acestei probleme, comportamentul regimului iranian s-a agravat. Dat fiind că au fost epuizate toate celelalte opţiuni, trebuie să-i sfătuiesc pe toţi cetăţenii britanico-iranieni să nu se deplaseze în Iran’, arată ministrul Hunt.

‘Riscurile cu care ei se confruntă includ detenţia arbitrară şi lipsa accesului la drepturile fundamentale, aşa cum am văzut în cazul lui Nazanin Zaghari-Ratcliffe, despărţită de familia sa începând din 2016’, adaugă ministrul, referindu-se la o angajată a Fundaţiei Thomson Reuters, arestată pe aeroport în Iran după ce îşi vizitase familia.

Femeia a fost condamnată în septembrie 2016 la 5 ani de închisoare pentru participare în 2009 la manifestaţii antiguvernamentale, ceea ce ea neagă. Londra i-a acordat protecţie diplomatică în luna martie.

Ministerul britanic le recomandă, de asemenea, ‘prudenţă’ cetăţenilor iranieni rezidenţi în Regatul Unit care revin în Iran în vizită la părinţi sau prieteni, ‘în special atunci când guvernul iranian îi poate considera ca având legături personale cu instituţii britanice sau cu guvernul britanic’.

Foreign Office precizează că guvernul iranian nu recunoaşte dubla cetăţenie şi că, dacă o persoană cu naţionalitate britanică şi iraniană este încarcerată în Iran, posibilităţile de a-i fi oferit sprijin consular sunt extrem de limitate.

Citește și : Ultimele zile ale Theresei May în fruntea unui guvern britanic

Avertismentul diplomaţiei britanice intervine într-un context tensionat între Londra şi Teheran.

Pe lângă cazul foarte mediatizat al lui Nazanin Zaghari-Ratcliffe, un altul a avut-o în centrul său pe o angajată iraniană a British Council, identificată drept Aras Amiri, care a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru spionaj. Acest ultim caz a fost calificat miercuri ca ‘extrem de şocant’ de către premierul britanic Theresa May.