DISTRIBUIȚI
Russia's Foreign Ministry spokeswoman Maria Zakharova speaks during a session of the St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) in Saint Petersburg, Russia June 16, 2022. REUTERS/Maxim Shemetov

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a condamnat într-un mod ferm marţi declaraţiile făcute în urmă cu o zi de purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, pe care le-a catalogat drept „neadevărate şi fără temei”, relatează Deschide.md.

MAEIE subliniază, într-un comunicat, că guvernul moldovean are un mandat ferm din partea cetăţenilor pentru a menţine pacea, securitatea şi democraţia în Republica Moldova şi acţionează în interesul cetăţenilor pentru a construi o ‘Moldovă europeană, puternică şi prosperă, în beneficiul tuturor locuitorilor’, potrivit agerpres.


Citește și : Ursula von der Leyen doreşte ‘reguli de joc echitabile’ cu China

Diplomaţia de la Chişinău reafirmă condamnarea agresiunii Rusiei în Ucraina şi subliniază angajamentul ferm al Republicii Moldova în promovarea păcii şi stabilităţii în întreaga lume, ca membru responsabil al comunităţii internaţionale.

MAEIE subliniază hotărârea şi determinarea Republicii Moldova de a deveni un stat membru al Uniunii Europene, obiectiv susţinut de majoritatea cetăţenilor. Autorităţile, susţine ministerul, vor continua să lucreze cu cea mai mare dedicare şi hotărâre pentru a atinge acest scop, respingând orice încercare de a le submina eforturile prin răspândirea de acuzaţii false şi manipulatoare.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat luni Chişinăul că „distruge statul de dragul celor care îi plătesc bani” şi că autorităţile moldovene „au luat un curs împotriva propriului popor”, potrivit RIA Novosti.

„La instigarea SUA şi a Occidentului colectiv sunt aduşi la putere politicieni care promovează interesele stăpânilor lor din afară, care sunt contrare intereselor poporului, societăţii şi statului”, a declarat Zaharova într-o conferinţă de presă.

Actualele autorităţi moldovene „duc o politică de distrugere a statalităţii lor” pentru că „Occidentul are nevoie de un perimetru de instabilitate’ în jurul Rusiei, a afirmat reprezentanta MAE rus .

„Poporul Moldovei nu le va permite nu doar să zdruncine, ci să-şi distrugă ţara”, a declarat Zaharova, afirmând că „nu există nicio îndoială că autorităţile moldovene îşi distrug ţara şi sunt gata să facă orice sacrificii de dragul celor care le plătesc bani”, conform RIA Novosti.

Citește și : Putin şi Lavrov intervin la primul congres al Mişcării Internaţionale a Rusofililor

În acest context, Deschide.md remarcă faptul că aceeaşi poziţie a fost anterior expusă şi de opoziţia pro-rusă de la Chişinău, formată din Partidul „ŞOR” şi alte forţe politice, care a acuzat guvernarea că ar dori să implice Republica Moldova într-un război „la ordinul Occidentului”.