DISTRIBUIȚI

Diplomaţi străini s-au întâlnit cu premierul sudanez demis Abdalla Hamdok, în capitala Khartoum, a confirmat misiunea ONU din această ţară, informează joi dpa, potrivit agerpres.

O delegaţie a UE, precum şi reprezentanţi ai ambasadelor Germaniei, Franţei, Regatului Unit, SUA şi ai altor ţări s-au întâlnit cu Hamdok la reşedinţa lui, au anunţat ei într-un comunicat comun pe Twitter, miercuri seara.


Citeşte şi: Preşedinta Taiwanului are încredere în SUA – Black News

„Ne-am bucurat să-l găsim sănătos. Vom continua să îndemnăm la repunerea lui totală în libertate”, se spune în comunicatul postat pe Twitter de Misiunea Integrată a Naţiunilor Unite pentru Asistenţă în Tranziţie din Sudan (UNITAMS).

Într-un comunicat difuzat miercuri de ambasadele SUA şi UE în Sudan, diplomaţi au subliniat că este „primordial pentru ambasadorii de la Khartoum să poată comunica cu premierul” Abdalla Hamdok.

Abdallah Hamdok a fost adus acasă marţi seară şi rămâne „sub supraveghere sporită” în urma unui lovituri de stat conduse de şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhane.

Prim-ministrul Abdallah Hamdok şi aproape toţi liderii civili sudanezi au fost arestaţi luni la doar câteva ore după plecarea din Sudan a reprezentantului Statelor Unite pentru Cornul Africii, Jeffrey Feltman.

Citeşte şi: Centrul Carter trimite o echipă de observatori pentru alegerile din Venezuela – Black News

Generalul, aflat până acum în fruntea Consiliului de suveranitate – cea mai înaltă autoritate de tranziţie, compusă din civili şi militari -, a declarat că doreşte în continuare ‘o tranziţie spre un stat civil şi alegeri libere în 2023’, chiar dacă a îndepărtat toţi conducătorii din funcţiile lor. Pe lângă dizolvarea guvernului şi a Consiliului de suveranitate, el a anunţat demiterea de prefecţi şi miniştri şi a declarat stare de urgenţă în toată ţara.

Sudanezii au ieşit în masă pe străzi pentru a încerca să relanseze, după o perioadă de dictatură, o tranziţie întreruptă brutal şi nu încetează să ceară ajutor comunităţii internaţionale.