DISTRIBUIȚI
KGMA

La ora actuală este posibil un ‘scenariu apocaliptic’ al evoluţiei situaţiei din Peninsula Coreea, dar Rusia speră că raţiunea va prevala între părţile implicate, a declarat luni ministrul adjunct de externe rus, Igor Morgulov, în cadrul unui forum la Seul, relatează agenţiile de presă oficiale ruse TASS şi RIA Novosti, potrivit agerpres.

‘Există posibilitatea unui ‘scenariu apocaliptic’ al evoluţiei situaţiei în Peninsula Coreea şi nu putem să închidem ochii’ la aceasta, a subliniat Morgulov în deschiderea celei de-a opta conferinţe anuale asiatice a Clubului de discuţii ‘Valdai’ în capitala Coreei de Sud.


‘Sper ca raţiunea, pragmatismul şi simţul de autoconservare să prevaleze în rândul partenerilor noştri pentru a exclude un astfel de scenariu negativ”, a spus diplomatul rus.

Citeşte şi: 100.000 de oameni au fost evacuaţi din cauza erupţiei vulcanice din Bali

Moscova lucrează activ cu Phenianul pentru ca moratoriul unilateral al Coreei de Nord asupra testelor nucleare şi cu rachete să dureze cât mai mult posibil, a adăugat el. ‘Apreciem foarte mult că Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC, denumirea oficială a Coreei de Nord) menţine ‘regimul tăcerii’ deja de două luni şi Rusia acţionează intens pentru ca acest regim să continue cât mai mult posibil’, a adăugat Morgulov.

De asemenea, înaltul diplomat rus a subliniat că Moscova nu apreciază exerciţiile militare comune ale SUA cu aliaţii săi din regiunea Peninsulei Coreea, în condiţiile în care Phenianul de două luni nu mai efectueze teste nucleare sau balistice.

În pofida acestui fapt, SUA nu intenţionează să reducă amploarea exerciţiilor sale militare regulate, ba chiar au în vedere să efectueze manevre neplanificate, a denunţat acesta.

‘Consider că atât testele nucleare nord-coreene, cât şi exerciţiile militare comune ale Statelor Unite cu aliaţii lor au evident un caracter negativ’, a concluzionat Morgulov.

‘Rusia a prezentat atât SUA, cât şi Coreei de Nord conţinutul ‘foii de parcurs’ pentru rezolvarea crizei nord-coreene’, a indicat el, adăugând că „planul nu a fost respins nici de Washington, nici de Phenian, deşi nu există încă niciun răspuns’.

În acelaşi timp, ministrul rus a menţionat că presiunea exercitată de SUA asupra Coreei de Nord nu este de natură să ducă la detensionarea situaţiei din Peninsula Coreeană.

Citeşte şi: Indonezia a crescut la 4, maxim, nivelul de alertă în privinţa vulcanului Agung din insula Bali

‘Oare poate cineva să-şi facă iluzii că ameninţările preşedintelui Donald Trump cu „focul şi furia” ar putea să taie nodul gordian legat de mai multe decenii în Peninsula Coreeană?’, a remarcat oficialul rus, în opinia căruia ar fi naiv de sperat că vreuna dintre părţi „va ceda sub presiune”.

‘Trebuie să înţelegem că presiunea înseamnă împingerea deliberată a Coreei de Nord la o catastrofă umanitară’, a spus Morgulov, apreciind că în aceste condiţii Phenianul nu va renunţa la programele sale nuclear sau balistic, ci, dimpotrivă, o va ambiţiona să meargă mai departe.

Cu toate acestea, el şi-a exprimat speranţa că, dacă părţile vor da dovadă în continuare de reţinere, există posibilitatea unor negocieri directe între Statele Unite şi Coreea de Nord.