DISTRIBUIȚI
bbc

Aproape două treimi dintre polonezi sunt de părere că Biserica Catolică are un rol negativ în viaţa publică, a arătat miercuri o cercetare realizată de United Surveys, potrivit DPA şi agerpres.

Treizeci şi şapte la sută dintre participanţi au atribuit Bisericii un rol „categoric” negativ în viaţa publică, în timp ce 28% văd un rol „oarecum negativ”, a indicat sondajul – comandat de cotidianul Dziennik Gazeta Prawna (DGP) şi postul de radio RMF.


Citeşte şi: Donald Trump câştigă alegerile într-unul din cele mai disputate state

Doar 27,4% dintre cei chestionaţi sunt de părere că Biserica are un rol pozitiv în viaţa publică.

Chiar şi în rândul celor care frecventează în mod regulat bisericile, 48% evaluează pozitiv rolul Bisericii, în timp ce 50% susţin contrariul.

Deşi peste 90% dintre polonezi se identifică drept catolici, doar 38% au participat regulat la Liturghia de duminică în 2018, potrivit datelor bisericii.

Conform experţilor, implicarea membrilor ierarhiei catolice în politică, stilul de viaţă opulent, precum şi abuzurile sexuale comise de unii preoţi asupra minorilor sunt factori care contribuie la încrederea scăzută în biserică.

Citeşte şi: Democraţii americani îşi păstrează controlul în Camera Reprezentanţilor

Protestele recente împotriva unei decizii de înăsprire a legii avortului, atribuită parţial presiunii exercitate de Biserica Catolică, au contribuit la rândul lor la modelarea opiniei publice cu privire la acest subiect.

Potrivit sondajului DGP, două treimi dintre polonezi susţin recentele proteste.

Sondajul a fost realizat pe 31 octombrie pe un eşantion de 1.000 polonezi activi profesional.