DISTRIBUIȚI

Parlamentul Macedoniei de Nord l-a ales duminică pe social-democratul Dimitar Kovacevski în funcţia de premier după mai mult de două luni de criză politică, notează AFP, potrivit agerpres.

Noul guvern de coaliţie, condus de Uniunea Social-Democrată (SDSM) a lui Dimitar Kovacevski, a primit de 62 de voturi pentru, faţă de 56 contra.


Citeşte şi:Averea celor mai bogaţi zece oameni din lume S-A DUBLAT în timpul pandemiei – Black News

Ministru adjunct al finanţelor în guvernul anterior, Dimitar Kovacevski îi succede lui Zoran Zaev care a demisionat în decembrie după ce partidul său a suferit o grea înfrângere la alegerile municipale.

Sâmbătă, prezentând programul său în Parlament, Dimitar Kovacevski, 47 de ani, a dat asigurări că obiectivul prioritar al echipei sale va fi „o creştere economică durabilă şi mai puternică”.

Cel care a preluat conducerea SDSM în decembrie a mai promis că va aborda criza energetică a ţării şi va încerca să se apropie de Uniunea Europeană.

Guvernul anterior, condus tot de SDSM, a supravieţuit unui vot de neîncredere în noiembrie, după săptămâni de negocieri cu partidele mai mici.

De atunci, opoziţia a acuzat guvernul de lipsă de legitimitate şi a cerut alegeri anticipate. Dimitar Kovacevski a repetat că parlamentarele vor avea loc în 2024 cum este prevăzut.

În funcţia de ministru adjunct al finanţelor, Dimitar Kovacevski, doctor în economie, nu s-a făcut remarcat. Observatorii politici au pus la îndoială capacitatea lui de a negocia provocările cu care se confruntă ţara.

Pe plan intern, el va trebui să facă faţă relaţiilor complexe dintre partidele coaliţiei şi să lupte împotriva corupţiei care afectează economia ţării.

În politica externă, principala provocare ar urma să fie avansarea discuţiilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, blocată de opoziţia Bulgariei.

Citeşte şi: ‘PartyGATE’ cutremură din temelii Downing Street! Șefa unității guvernamentale privind regulile Covid a organizat o petrecere cu alcool în timpul restricțiilor de Crăciun

În 2019, ţara a adăugat „de Nord” la numele său oficial pentru a se distinge de provincia greacă Macedonia.

Această modificare, o condiţie prealabilă pentru deschiderea drumului către aderarea la UE, i-a permis să intre în NATO.

Dar din cauza disputelor legate de chestiuni istorice şi de originea limbii macedonene, Bulgaria continuă să obstrucţioneze aderarea la UE.