DISTRIBUIȚI
Ion Petrescu

Diferendul apărut între Franţa, SUA şi Australia în legătură cu megacontractul pentru submarine franceze nu ar trebui să aibă impact asupra cooperării militare în cadrul NATO, a declarat sâmbătă amiralul Rob Bauer, preşedintele Comitetului militar al Alianţei, transmite AFP, potrivit agerpres

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat miercuri un parteneriat strategic (AUKUS) pentru a contracara China, parteneriat ce prevede furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară Canberrei, o decizie prin care Franţa pierde un megacontract semnat în 2016 pentru furnizarea a 12 submarine cu propulsie diesel Australiei.


Citește și : Narendra Modi împlineşte 71 de ani, iar autorităţile vor să vaccineze zeci de milioane de indieni de ziua lui

‘Pot exista implicaţii sau consecinţe care să rezulte din acest acord, dar nu anticipez pentru moment că poate avea un impact asupra coeziunii în cadrul NATO’, a declarat amiralul Bauer într-o conferinţă de presă la finalul unei reuniuni a Comitetului militar al Alianţei.

În primul rând, ‘Australia este un partener, dar nu este membru al NATO. Există numeroase acorduri între ţări care pot avea efecte asupra NATO dintr-un punct de vedere politic’, dar acordul încheiat între SUA, Australia şi Marea Britanie ‘nu va avea, din câte ştiu, impact asupra cooperării militare în cadrul NATO’, a adăugat el.

Parteneriatul strategic AUKUS a provocat furia Franţei, care a pierdut astfel un contract de 90 miliarde de dolari australieni (56 miliarde de euro). Vineri, Parisul şi-a rechemat ambasadorii de la Washington şi Canberra, o decizie fără precedent vizavi de doi aliaţi istorici.

Citește și : Italienii sunt de acord cu certificatul sanitar obligatoriu