DISTRIBUIȚI
Irish Times

Pe măsură ce rolul Chinei în lume creşte, diferendele de opinie dintre ţara asiatică şi Noua Zeelandă devin „tot mai greu de reconciliat”, a declarat luni premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern, transmite dpa, potrivit agerpres

Într-un discurs inaugural cu prilejul unui summit de afaceri cu China, desfăşurat la Auckland, Ardern a transmis că relaţia Noii Zeelande cu China este una dintre cele mai semnificative ale ţării sale. Totuşi, date fiind istoriile diferite ale celor două ţări, viziunile lor diferite despre lume şi sistemele lor politice şi juridice diferite, Noua Zeelandă şi China vor avea „abordări distincte în ceea ce priveşte unele chestiuni importante”, a spus Ardern.


Citește și : Jake Sullivan dă asigurări că politica actualei administraţii americane faţă de Coreea de Nord nu are ca obiectiv să provoace ostilitate

„Trebuie să admitem faptul că sunt unele lucruri asupra cărora China şi Noua Zeelandă nu sunt de acord, nu pot fi de acord şi nu vor fi de acord. Acest lucru nu trebuie să ne afecteze relaţia, este pur şi simplu o realitate”, a adăugat ea.

În ultimul an, au fost abordate diverse chestiuni cu China atât în privat, cât şi în public, iar, cu alte ocazii, Noua Zeelandă a ales să facă parteneriat cu alte ţări care îi împărtăşeau opiniile şi valorile, a spus Ardern. „Vom continua să promovăm lucrurile în care credem şi să sprijinim sistemul bazat pe reguli care stă la baza bunăstării noastre ca naţiune”, a promis premierul neo-zeelandez. Păstrarea contactelor şi promovarea înţelegerii vor rămâne „fundamentul crucial al relaţiei noastre”, a insistat Ardern.

„Pandemia continuă în întreaga lume, dar am văzut că acest lucru nu ne împiedică să muncim, să facem comerţ şi să vorbim unii cu alţii”, a subliniat Ardern.

Citește și : O petrecere ilegală cu 400 de persoane, întreruptă de jandarmi în estul Franţei

China este cel mai important partener economic al Noii Zeelande, volumul schimburilor comerciale dintre cele două ţări depăşind 33 de miliarde de dolari neo-zeelandezi (23 de miliarde de dolari americani).