DISTRIBUIȚI

Partidul german Die Linke (extrema stângă) este pregătit pentru discuţii privind o eventuală coaliţie guvernamentală de centru-stânga în Germania după alegerile parlamentare din 26 septembrie, a declarat co-liderul grupului Stângii din Parlamentului European, germanul Martin Schirdewan, într-un interviu publicat luni de euractiv.com, potrivit agerpres.

Întrebat în legătură cu criticile pentru abordarea pro-rusă a partidului său, Schirdewan a spus că toate subiectele, inclusiv chestiunile de politică externă, se vor afla pe masa negocierilor post-electorale.


Citeşte şi: Opoziţia lui Jonas Gahr Store câştigă alegerile în Norvegia – Black News

Într-o recentă dezbatere televizată, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Armin Laschet, l-a întrebat insistent pe rivalul său social-democrat Olaf Scholz dacă partidul acestuia, SPD, va forma o coaliţie cu Verzii şi Die Linke.

Scholz, creditat cu cele mai mari şanse de a deveni următorul cancelar al Germaniei, a refuzat să excludă posibilitatea de a lucra cu extrema stângă germană, susţinând că în primul rând alegătorii trebuie să-şi exprime punctul de vedere la vot. Totuşi, el a precizat că există diferenţe evidente între partide (SPD şi Die Linke, n.red.) , ceea ce ar face foarte dificilă formarea unui guvern de coaliţie.

De partea sa, candidata ecologistă pentru postul de cancelar, Annalena Baerbock, a subliniat că ”luptă pentru un guvern sub conducere verde” şi că partidul său are cele mai multe lucruri în comun cu SPD, ”în special în sfera socială”.

Citeşte şi: Joe Biden va ţine un discurs în faţa Adunării Generale a ONU – Black News

Referitor la stânga politică, Baerbock a spus că ‘o politică pro-europeană’ va fi importantă, adăugând că există ”mari diferenţe” între Verzi şi Die Linke.

Un sondaj de opinie realizat de institutul INSA şi publicat duminică arăta că SPD şi-a sporit avansul faţă de blocul conservator, ajungând la cel mai ridicat nivel în preferinţele electoratului de după iunie 2017. Astfel, social-democraţii ar obţine 26% din voturi, conservatorii 20%, iar Verzii 15%.