DISTRIBUIȚI
The Sun

Echipa lui Hillary Clinton şi Comitetul Naţional al Democraţilor (DNC) au contribuit la finanţarea cercetărilor care au alimentat dosarul sensibil referitor la legăturile dintre campania electorală a lui Donald Trump şi Rusia, a relatat marţi ziarul american Washington Post. 

În aprilie 2016, avocatul Marc Elias, care lucra pentru campania lui Hillary Clinton şi DNC, a selectat compania Fusion GPS, cu sediul la Washington, pentru a investiga relaţiile lui Donald Trump cu Rusia, potrivit ziarului, citat de France Presse.


Plăţile către această companie au continuat până cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Chiar înainte de acordul cu democraţii, Fusion GPS a întreprins cercetări în legătură cu Donald Trump la cererea unuia dintre rivalii săi din tabăra republicană pentru alegerile primare. Identitatea acestui rival nu este deocamdată cunoscută, potrivit ziarului.

Fusion GPS a cerut unui judecător federal să respingă o cerere din partea Comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor de a accesa conturile sale bancare, argumentând că acest lucru i-ar încălca drepturile constituţionale.

Raportul conţinând cercetările în cauză, care are 35 de pagini, a fost pregătit de Christopher Steele, un fost agent al MI6, contraspionajul britanic, şi constituie o piesă esenţială din anchetele Congresului privind ingerinţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA în 2016.

Donald Trump a numit raportul „fake news”, dezinformări.

Acest raport controversat conţine numeroase acuzaţii compromiţătoare la adresa lui Donald Trump, inclusiv în legătură cu existenţa unei înregistrări video cu caracter sexual implicând prostituate sau despre schimburi de informaţii timp de aproape un deceniu cu Kremlinul.

Sâmbătă, preşedintele american a scris pe Twitter că Departamentul de Justiţie şi FBI „ar trebui să dezvăluie imediat cine a plătit” pentru acest raport, după ce a sugerat că ar putea fi democraţii, fără a exclude Rusia şi FBI.