DISTRIBUIȚI
Newsweek

Un fost mercenar al grupării paramilitare ruse Wagner care a fugit în Norvegia în urmă cu circa zece zile a fost arestat de poliţia norvegiană pe baza legii privind imigraţia, a anunţat luni poliţia, potrivit agerpres.

„Persoana respectivă a fost arestată în virtutea legii privind imigraţia şi ne gândim la internarea sa într-o tabără pentru străini intraţi ilegal” în ţară, a precizat Jon Andreas Johansen, un responsabil al poliţiei însărcinat cu imigraţia, într-un email către AFP.


Citește și : Liderul grupului de mercenari Wagner reacţionează la comparaţia cu Rasputin

Poliţia nu a vrut să precizeze motivele exacte ale arestării sale şi nici să furnizeze alte comentarii.

În vârstă de 26 de ani, Andrei Medvedev a trecut frontiera ruso-norvegiană în Marele Nord în noaptea de 12 spre 13 ianuarie şi a cerut azil în ţara scandinavă, declarându-se pregătit, potrivit avocatului său, „să vorbească despre experienţa în cadrul grupului Wagner cu cei care anchetează crimele de război”.

Bărbatul spune că a luptat în Ucraina sub uniforma Wagner timp de patru luni înainte de a dezerta în noiembrie, când organizaţia paramilitară condusă de omul de afaceri Evgheni Prigojin i-ar fi prelungit contractul împotriva voinţei sale.

Ca potenţial martor preţios pentru a face lumină asupra brutalităţii grupului paramilitar în Ucraina, el este sub supravegherea autorităţilor norvegiene de la sosirea în ţară, într-un loc ţinut secret.

Potrivit unor experţi, Medvedev nu ar fi putut trece frontiera, care este păzită strict, fără ajutor.

Citește și : Polonia va cere permisiunea Germaniei pentru a trimite tancuri Ucrainei

El a dat asigurări că a trecut graniţa clandestin pe jos, la Pasvik, râu îngheţat în prezent care marchează frontiera ruso-norvegiană, sub gloanţele gardienilor ruşi porniţi pe urmele sale cu câini.

AFP precizează că nu a putut confirma în mod independent veridicitatea afirmaţiilor sale.