DISTRIBUIȚI
REUTERS

Dezbaterea Generală a Adunării Generale a ONU s-a încheiat luni la New York fără contribuţiile Afganistanului şi Myanmarului, informează marţi dpa, potrivit agerpres.

Cele şase zile de discursuri s-au terminat cu o alocuţiune din partea reprezentantului Timorului de Est, alocuţiunile reprezentanţilor din Afganistan şi Myanmar fiind anulate după ce aceştia au solicitat să fie scoşi de pe lista vorbitorilor.


Citeşte şi: Guvernul britanic cere ajutorul armatei în criza de combustibil – Black News

Aceasta s-a întâmplat după o neînţelegere legat de cine anume să ia cuvântul din partea celor două state.

Ambasadorul de până acum al Afganistanului la ONU, Ghulam Isaczai, a fost numit înainte ca talibanii să preia controlul asupra ţării, şi la fel emisarul Myanmarului, Kyaw Moe Tun, şi-a preluat postul înainte de lovitura militară din februarie, în urma căreia şefa de facto a guvernului, Aung San Suu Kyi, a fost înlăturată de la putere. După ce emisarul birman a condamnat public puciul, guvernul său a încercat să-l schimbe, dar deocamdată nu a reuşit.

În ce-l priveşte pe Isaczai, un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite a subliniat vineri că acesta este încă înregistrat ca reprezentant oficial afgan, dar în weekend misiunea Kabulului la ONU a cerut excluderea lui de pe lista vorbitorilor, a menţionat luni ONU.

Citeşte şi: Coreea de Nord a tras un PROIECTIL necunoscut în mare – Black News

Talibanii au cerut să poată lua cuvântul în numele ţării lor de la tribuna ONU, precum şi să-şi numească propriul ambasador pe lângă organizaţie, decizia revenind acum Comisiei de acreditări a ONU, care deocamdată nu s-a întrunit.

Talibanii au preluat puterea în Afganistan la jumătatea lui august, după ce preşedintele afgan susţinut de Occident, Ashraf Ghani, a fugit din ţară. Deşi majoritatea puterilor occidentale poartă acum discuţii cu guvernul talibanilor de la Kabul, aceştia nu au fost recunoscuţi ca putere legitimă, aminteşte dpa.