DISTRIBUIȚI

Un parc zoologic din Lima face eforturi să salveze păsările marine din specii pe cale de dispariţie afectate de mareea neagră care a contaminat coasta centrală a statului Peru, informează luni AFP, potrivit agrepres.

Peste 40 de păsări, inclusiv pinguini Humboldt, o specie pe cale de dispariţie, au fost recuperate de pe plajele îmbibate cu petrol, după ce aproximativ 6.000 de barili de ţiţei au ajuns în urmă cu o săptămână în apele oceanului, la nord de capitala peruană.


Citeşte şi: Ministrul israelian de externe s-a întâlnit cu un oficial palestinian

Păsările au fost transportate la parcul zoologic Las Leyendas, unde medicii veterinari şi biologii încearcă să le cureţe de petrol şi să le menţină în viaţă.

Cu toate acestea, şansele lor de supravieţuire sunt limitate. ”Aşteptăm să vedem cum evoluează situaţia de la o zi la alta”, a declarat pentru AFP biologul Liseth Bermúdez, care lucrează pentru parcul zoologic.

”Niciodată în istoria Peru nu am văzut o situaţie similară. Nu există precedent (…) şi nu am crezut că va avea o asemenea magnitudine”, a adăugat specialista.

În cazul în care scurgerea de petrol nu este stopată rapid, alte păsări şi specii marine vor muri, a avertizat colegul său, Guillermo Ramos, de la Serviciul naţional pentru silvicultură şi faună sălbatică.

În Peru, aproximativ 150 de specii de păsări depind de mare pentru obţinerea hranei şi reproducere.

Coastele peruane de la nord de Lima au fost afectate de ţiţeiul care s-a vărsat în mare în timpul descărcării unei autocisterne la rafinăria La Pampilla, deţinută de compania spaniolă Repsol, în regiunea Lima.

Potrivit rafinăriei, accidentul, care a avut loc pe 15 ianuarie, a fost cauzat de un val violent produs în urma erupţiei vulcanice din Tonga. Petrolierul ”Mare Doricum”, aflat sub pavilion italian, era încărcat cu 965.000 de barili de ţiţei.

”Facem tot ce putem, fără a economisi costuri, pentru a remedia acest dezastru cât mai curând posibil”, a promis duminică la postul de televiziune Latina, directorul filialei Repsol din Peru, Jaime Fernández-Cuesta. ”N-am fost conştienţi de gravitatea situaţiei până când ţiţeiul a ajuns pe plaje”, a recunoscut el.

Curenţii marini au transportat ţiţeiul în largul coastei, la mai bine de 40 de kilometri de rafinărie, afectând aproximativ 21 de plaje, potrivit Ministerului Sănătăţii, care a recomandat populaţiei să evite aceste zone.

Citeşte şi: Imunitatea naturală oferă o protecţie MAI BUNĂ decât vaccinul – Black News

Ministerul Mediului a confirmat, la rândul său, duminică, faptul că peste 180 de hectare de plaje, echivalentul a 270 de terenuri de fotbal, şi 713 de hectare pe mare, au fost contaminate.

Guvernul peruan a anunţat sâmbătă stare de ”urgenţă de mediu” pe o perioadă de 90 de zile, ceea ce ar trebui să permită o „gestiune durabilă a zonelor afectate” cu „lucrări de recuperare şi salubrizare” pentru atenuarea consecinţelor acestei catastrofe.