DISTRIBUIȚI
DW

Dorinţa Ankarei de a instala un post de observare militar independent pe teritoriul azer a provocat dezacorduri cu Rusia, a declarat luni o sursă turcă pentru Reuters, după ce cele două ţări au convenit luna aceasta să monitorizeze împreună aplicarea acordului de încetare a focului în Nagorno-Karabah, încheiat între Azerbaidjan şi Armenia, cu medierea Moscovei, potrivit agerpres

Turcia şi Rusia au convenit anterior asupra înfiinţării unui centru comun în regiune pentru monitorizarea respectării acordului de încetare a focului, intrat în vigoare la 10 noiembrie a.c., care a pus capăt mai multor săptămâni de confruntări înverşunate între trupele azere şi forţele etnicilor armeni din enclavă.


Citește și : Primul vaccin anti-COVID va ajunge în Italia la sfârșitul lui ianuarie

Nagorno-Karabah este recunoscut pe plan internaţional ca făcând parte din Azerbaidjan, dar regiunea este populată preponderent de etnici armeni.

Acordul de încetare a focului, ce a consacrat câştigurile teritoriale ale Azerbaidjanului după reluarea ostilităţilor la sfârşitul lunii septembrie, prevede desfăşurarea a aproximativ 2.000 de militari ruşi în Nagorno-Karabah.

Responsabili ruşi şi turci mai trebuie încă să convină asupra parametrilor mecanismului de monitorizare, dar Turcia, un aliat ferm al Azerbaidjanului, doreşte de asemenea propriul său post de observare independent cu scopul de a-şi spori influenţa într-o regiune pe care o consideră de o importanţă vitală pentru propria securitate.

„Diferenţa majoră de opinie (cu ruşii) la ora actuală vizează postul de observare pe care Turcia doreşte să-l instaleze pe teritoriul azer”, a declarat pentru Reuters o sursă turcă, sub rezerva anonimatului.

„Rusia nu consideră că este necesar ca Turcia să instaleze un post de observare în regiune independent de centrul comun de monitorizare. Cu toate acestea, el este necesar Turciei”, a insistat interlocutorul agenţiei britanice de presă.

Discuţiile pe acest subiect urmează să continue la Moscova, potrivit acestuia, Turcia se aşteaptă să ajungă în cele din urmă la un compromis cu Rusia, a spus el în continuare.

Nu există niciun comentariu oficial deocamdată din partea Rusiei, Armeniei sau Azerbaidjanului, conform Reuters.

Citește și : Comisia Europeană avertizează Franța: Jurnaliştii trebuie să-şi facă munca LIBER!

Turcia susţine Azerbaidjanul – cu care are legături etnice şi culturale strânse – încă de la începutul conflictului din Nagorno-Karabah în urmă cu aproape 30 de ani şi a cerut retragerea forţelor armene de pe întreg teritoriul azer.

Franţa s-a pronunţat săptămâna trecută pentru o supraveghere internaţională a aplicării încetării focului, pe fondul preocupării că Rusia şi Turcia ar putea încheia un acord prin care să excludă puterile occidentale din viitoarele negocieri de pace asupra Nagorno-Karabah.