DISTRIBUIȚI
themaghrebtimes.com

Producătorul american de hidrocarburi ExxonMobil a anunţat miercuri că un amestec de apă şi petrol s-a scurs în apele Atlanticului de Nord, de pe platforma Hibernia aflată în largul insulei canadiene Terranova, informează AFP, potrivit agerpres.

„Un amestec de apă şi petrol s-a deversat dintr-un rezervor al platformei în dimineaţa zilei de miercuri”, a informat într-un comunicat HMDC, consorţiul care exploatează Hibernia şi în care ExxonMobil deţine 33%, alături de Chevron (27%), Suncor (20%) şi Equinor (5%).


Citește și : Bahrein va găzdui un summit privind securitatea maritimă în Golf, anunță Washingtonul

HMDC a deschis o anchetă şi „încearcă în prezent să determine volumul de petrol deversat”, se arată în comunicatul care subliniază că estimările preliminare indică o pată cu dimensiunile de 20 de metri lăţime şi 900 de metri lungime, care „se extinde”.

Platforma Hibernia, situată la 315 km est de St. John’s, capitala provinciei canadiene Terranova, a fost dată în folosinţă în 1997. Zăcămintele pe care le exploatează, prin pompare submarină, posedă rezerve estimate la 1.2 miliarde de barili de petrol.

Potrivit consorţiului, este vorba de un incident „izolat”, iar toţi membrii personalului de pe platformă se află în siguranţă. După ce au descoperit scurgerea, angajaţii Hibernia au început „o dispersare mecanică” şi au instalat baraje absorbante. A fost de asemenea instalată o baliză pentru a urmări extinderea petei de petrol.

Citește și : Theresa May: Singura metodă de rezolvare a problemei Brexit este compromisul

Contactată de AFP, care a dorit să afle în ce direcţie se extinde pata de petrol şi care ar fi riscurile pentru fauna din această zonă, unde înoată multe balene, compania ExxonMobil a refuzat să facă comentarii.

Un zbor de supraveghere era programat pentru miercuri după-amiaza, a mai informat consorţiul.