DISTRIBUIȚI
CBS

Fostul guvernator al statului american Massachusetts, Deval Patrick, a anunţat joi că se înscrie în cursa prezidenţială din 2020, ridicând la 18 numărul de candidaţi democraţi care vor să obţină nominalizarea pentru a concura împotriva preşedintelui republican Donald Trump, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Hotărât să construiesc un vis american mai bun, mai durabil, mai incluziv pentru toţi, îmi anunţ astăzi candidatura la postul de preşedinte al SUA”, a scris Patrick, unul din primii guvernatori de culoare din ţară, într-o postare pe Twitter însoţită de un scurt video.


Citește și: SUA anunță câți militari vor fi păstrați în Siria

Fostul oficial în vârstă de 63 de ani, născut într-o familie săracă din Chicago şi cunoscut apropiat al fostului preşedinte Barack Obama, a spus că îi „admiră şi respectă” pe ceilalţi candidaţi democraţi. Însă a mai afirmat că, pentru alegerile din 2020, mai important decât a învinge „un preşedinte nepopular şi dezbinator” este „de a-ţi ţine cuvântul” în privinţa promisiunilor făcute poporului american.

Cu mai puţin de trei luni până la primele alegeri primare, el consideră, potrivit unor apropiaţi, că există în continuare loc pentru un candidat capabil să îi adune pe democraţii moderaţi şi aripa stângă a partidului.

Conform sondajelor, fostul vicepreşedinte Joe Biden, aflat pe poziţii centriste, rămâne favorit la nivel naţional, dar este în pierdere de viteză, urmat de senatorii Elizabeth Warren şi Bernie Sanders, mult mai la stânga.

Citește și: Tusk: Odată ieșită din UE, Marea Britanie va fi un ‘jucător de mâna a doua’

Căsătorit cu o avocată şi tată a doi copii, Deval Patrick a exclus în decembrie 2018 ideea de a se prezenta la alegerile prezidenţiale, invocând „cruzimea procesului electoral care ar ajunge să afecteze oameni la care Diane (soţia sa – n.r.) şi cu mine ţinem”.

Deşi se adaugă unei liste deja lungi de candidaţi democraţi, Patrick ar putea să nu fie ultimul: miliardarul şi fostul primar al New York-ului Michael Bloomberg ia în considerare de asemenea înscrierea în cursă.