DISTRIBUIȚI
wsj.com

Deutsche Bank a fost somată de către procurorul special Robert Mueller, însărcinat cu ancheta în dosarul rus, să-i furnizeze documente despre legăturile pe care le are cu Donald Trump şi cu familia acestuia, potrivit cotidianului Handelsblatt şi Bloomberg, scrie AFP, conform news.ro .

Această cerere a fost adresată în urmă cu mai multe săptămâni şi va fi onorată de către banca germană, căreia imperiul imobiliar al lui Trump – condus în prezent de cei doi fii ai preşedintelui american – îi datorează aproximativ 300 de milioane de dolari, scrie Bloomberg, care citează o sursă care a cerut protecţia anonimatului.


„Deutsche Bank cooperează în continuare cu autorităţile din toate ţările”, a declarat un purtător de cuvânt pentru agenţie, la Frankfurt.

Aleşi democraţi din Congres au cerut în urmă cu mai multe luni băncii să le predea documente despre legăturile sale financiare cu familia Trump, pentru a vedea dacă există vreo conexiune cu Rusia.

Citește și : India : Ciclonul Ockhi a provocat moartea a 39 de persoane

Însă instituţia de creditare a refuzat, afrimând că ar fi ilegal să împărtăşească asemenea informaţii.

Robert Mueller, un fost director al FBI, a fost însărcinat în mai, de către Departamentul american al Justiţiei, cu ancheta cu privire la un amestec rus în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Statutul său de procuror special îi asigură un anumit grad de independenţă şi îi conferă puteri largi.

El a procedat în ultimele zile la primele inculpări în acest dosar, însă din alte motive decât o presupusă complicitate între echipa de campanie a miliardarului republican şi Rusia.

Pe de altă parte, Donald Trump Jr., fiul mai mare al preşedintelui american va fi audiat săptămâna aceasta în Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor, care anchetează presupusa implicare a Moscovei în desfăşurarea alegerilor prezidenţiale americane, a declarat o sursă pentru AFP.

Donald Trump Jr. va compărea miercuri, potrivit acestei surse, care a precizat că fostul asociat al lui Donald Trump, Felix Sater, va fi convocat joi.

Niciuna dintre cele două audieri nu este publică.

Avocaţii lui Donald Trump Jr nu au acceptat să comenteze această informaţie, iar cei ai lui Felix Sater nu erau disponibili.

Este o premieră în cadrul acestei anchete care-i umbreşte preşedinţia lui Trump de când s-a instalat la Casa Albă, în ianuarie.

Senatul şi procurorul special al Departamentului Justiţiei Robert Mueller desfăşoară de asemenea anchete cu privire la amestecul Rusiei cu scopul de a favoriza victoria candidatului republican, în alegerile de la 8 noiembrie 2016, în detrimentul democratei Hillary Clinton, considerată de Moscova mai puţin favorabilă intereselor ruse.

Donald Trump Jr., care a jucat un rol central în campania electorală a tatălui său, a fost audiat în septembrie de Comisia Juridică a Senatului.

El a spus atunci că nu are nimic să-şi reproşeze, după ce s-a întâlnit cu avocata rusă Veselniţkaia, în iunie 2016, în Trump Tower, la New York, şi după ce a întreţinut în timpul campaniei, potrivit presei americane, o corespondenţă cu site-ul WikiLeaks, aflat la originea unor dezvăluiri stânjenitoare pentru Clinton.

Comisia de Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor îl audiază joi pe Jeff Sessions, secretarul Justiţiei, ale cărui contacte cu Rusia în timpul campaniei sunt studiate îndeaproape.