DISTRIBUIȚI

Cei circa 1.400 de deţinuţi palestinieni care urmau să intre în greva foamei la sfârşitul acestei săptămâni şi-au anulat decizia după negocieri cu autorităţile penitenciare israeliene, care le-au satisfăcut cererile, a transmis miercuri un organism de apărare a deţinuţilor, relatează AFP, potrivit agerpres

Greva, care urma să fie declanşată de vineri de 1.380 de deţinuţi, avea ca scop să denunţe deteriorarea condiţiilor de detenţie, de la evadarea de săptămâna trecută a şase deţinuţi, dintre care patru au fost între timp prinşi, din închisoarea de înaltă securitate de la Gilboa, în nordul Israelului.


Citește și : Teroristul care a îndoliat Franţa îşi dă drumul la gură: ‘N-a fost nimic personal!’

Evadarea a dus la tensiuni în centrele penitenciare israeliene, unde sunt închişi peste 4.000 de palestinieni.

Miercuri, Clubul Deţinuţilor Palestinieni, un organism de apărare a prizonierilor, a transmis că deţinuţii au decis să anuleze „greva foamei colectivă după ce le-au fost satisfăcute cererile”.

Solicitările vizează în special restabilirea dreptului la vizită pentru apropiaţi şi primirea anumitor obiecte sau accesul la un telefon public, aşa cum se permitea înainte de evadare, conform asociaţiei palestiniene.

Contactată de AFP, administraţia penitenciară israeliană a refuzat să confirme dacă a răspuns pozitiv la cererile deţinuţilor.

Marţi seară, după anunţul Autorităţii Palestiniene privind greva, la care urmau să se alăture şi alţi participanţi săptămâna viitoare, au început negocieri între administraţia israeliană şi reprezentanţi ai deţinuţilor.

Citește și :  Boris Johnson pregăteşte REMANIEREA guvernului britanic

Qadri Abou Bakr, preşedintele Comisiei palestiniene privind deţinuţii, a spus că situaţia în interiorul închisorilor este „foarte proastă”.

Tensiunile au început după transferul mai multor sute de persoane din închisoarea de la Gilboa spre alte centre penitenciare, în urma căruia s-au efectuat percheziţii şi s-au confiscat obiecte personale, potrivit Clubului Deţinuţilor Palestinieni. În unele închisori au fost provocate incendii de către deţinuţi.