DISTRIBUIȚI

Un tribunal din Columbia a ordonat suspendarea unei vizite de patru luni a soldaţilor americani până când ea va putea fi autorizată de Senatul columbian, a informat joi cotidianul El Tiempo, citat vineri de dpa, potrivit agerpres.

Patruzeci şi opt de soldaţi dintr-o unitate de elită a armatei americane au sosit în Columbia la începutul săptămânii, pe fondul unor controverse crescânde în legătură cu rolul lor.


Citeşte şi: Doi foşti preşedinţi din Panama sunt inculpaţi pentru spălare de bani

Ministrul apărării Carlos Holmes Trujillo a explicat luni că în total vor fi 52 de soldaţi din Statele Unite şi că ei vor consilia şi instrui armata columbiană în lupta împotriva traficului de droguri, fără a participa la operaţiuni militare.

Cu toate acestea, măsura a stârnit o furtună politică. Trujillo a fost chemat să apară în faţa Senatului pentru a explica de ce nu a consultat Congresul.

Curtea i-a cerut preşedintelui Ivan Duque să trimită de asemenea Senatului „toate informaţiile şi contextul legate de intrarea, sosirea şi permanenţa Brigăzii de Asistenţă a Forţelor de Securitate a Armatei Statelor Unite”, potrivit cotidianului.

Guvernul a declarat că prezenţa trupelor este o parte normală a cooperării militare a Columbiei cu Statele Unite.

Citeşte şi: 20 de saudiţi sunt judecaţi în Turcia pentru asasinarea lui Jamal Khashoggi

Dar criticii afirmă că Washingtonul ar putea folosi în cele din urmă teritoriul columbian pentru a lansa atacuri împotriva Venezuelei.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump îl acuză pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro de trafic de cocaină şi a trimis nave de război în Caraibe în „operaţiuni de combatere a narcoticelor” la începutul acestui an.