DISTRIBUIȚI
The Mirror

Din Anglia până în Scoţia, din Irlanda de Nord până în Ţara Galilor, cele patru naţiuni ale Regatului Unit şi-au luat luni rămas bun de la Elisabeta a II-a, a cărei domnie de peste 70 de ani a fost cea mai lungă din istoria Marii Britanii, relatează AFP, potrivit agerpres.

Acasă sau pe stradă, într-o sală locală sau într-un pub, mulţi britanici s-au adunat pentru această sărbătoare publică excepţională.


Citește și : Ceremonia de la Abaţia Westminster s-a încheiat

Funeraliile de stat ale reginei, care au avut loc la Westminster Abbey din Londra şi la care au participat lideri mondiali, au fost transmise în 125 de cinematografe din întreaga ţară, în şapte catedrale şi în alte locuri publice, precum şi în milioane de case.

Acestea au fost proiectate pe un ecran gigant în faţa unor clădiri publice, cum ar fi Primăria din Belfast, în Irlanda de Nord, sau în parcuri precum Holyrood din Edinburgh, Scoţia, sau Hyde Park din Londra.

În Scoţia, mii de oameni s-au adunat în faţa Palatului Holyroodhouse, unde sicriul reginei a fost transportat după moartea sa la castelul său din Balmoral, în Highlands.

În Ţara Galilor, funeraliile au fost urmărite în cinematografe, dar şi, printre altele, la Lion of Treorchy, un pub din Valea Rhondda pe care Charles, pe atunci prinţ, l-a vizitat în iulie anul trecut. Viitorul rege chiar a băut o halbă de bere acolo.

Primul ministru galez Mark Drakeford şi omoloaga lui scoţiană Nicola Sturgeon au fost prezenţi la Westminster Abbey.

Citește și : Imran Khan SCAPĂ de acuzaţiile de terorism

În fruntea unei campanii pentru independenţă, lidera scoţiană a lăudat-o totuşi pe regretata regină, despre care a spus că ”a fost mereu prezentă”.

Alte mii de persoane s-au adunat în centrul Londrei pentru a asista la acest moment istoric. Tăcuţi în timpul ceremoniei, oamenii au aplaudat la trecerea cortegiului funerar.