DISTRIBUIȚI
Waste Management World

Peste o jumătate de milion de exemplare de crab pustnic au murit după ce au căzut victime deşeurilor de plastic din zona a două insule îndepărtate, au atras atenţia oamenii de ştiinţă, citaţi miercuri de Press Association, potrivit agerpres.

Cercetătorii au efectuat analize în mai multe regiuni din zona Insulelor Cocos (Keeling) din Oceanul Indian, unde au găsit 508.000 crabi rămaşi prinşi în resturi de plastic şi în Insula Henderson din Oceanul Pacific, unde au găsit 61.000 de exemplare.


Citește și : NATO aprobă planul de apărare al Poloniei şi ţărilor baltice

Numărul exemplarelor care cad victime deşeurilor, precum sticlele de plastic, este echivalent cu unul până la doi crabi pe metru pătrat de plajă, un procent semnificativ din populaţia acestor vieţuitoare.

Problema este probabil răspândită la nivelul insulelor din întreaga lume, afectând grav populaţiile de crab pustnic, au subliniat cercetătorii.

La studiul condus de Institutul pentru Studii Marine şi Antarctice (IMAS) de la Universitatea din Tasmania au participat de asemenea cercetători de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra şi din cadrul organizaţiei ştiinţifice Two Hands Project.

Oamenii de ştiinţă au anunţat anterior că Insulele Cocos şi Henderson sunt invadate de milioane de obiecte de plastic.

Crabul pustnic nu are carapace proprie şi căută în schimb scoici goale pentru a se proteja. Aceste exemplare pot confunda obiectele de plastic întâlnite cu cochilii.

Deoarece crabii care se adăpostesc în deşeurile de plastic trimit un semnal chimic celorlalte exemplare prin care anunţă găsirea unei ”carapace”, mai mulţi crabi sunt astfel atraşi în această capcană mortală, într-o ”reacţie în lanţ teribilă”, după cum a declarat doctorul Alex Bond de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

”Cu toţii trebuie să fim conştienţi de acţiunile noastre, în special în ceea ce priveşte achiziţionarea de produse plastice de unică folosinţă, întrucât noi demonstrăm din nou că preţul plătit pentru acest confort este unul imens”, a adăugat Bond.

Citește și : Ursula von der Leyen este îngrijorată de reducerea bugetului multianual al UE

Crabul pustnic deţine un rol important în mediile tropicale prin aerarea şi fertilizarea solului, dispersarea seminţelor şi eliminarea resturilor şi este, totodată, o componentă importantă a sistemelor marine naturale.

Reducerea populaţiei de crabi pustnici la nivel global ar provoca probleme ecosistemelor, avertizează cercetătorii.

Studiul a fost publicat în Journal of Hazardous Materials.