DISTRIBUIȚI

O fortăreaţă cu o vechime de 3.000 de ani a fost descoperită de cercetători în Lacul Van din Turcia, informează The Independent, potrivit agerpres.

Se crede că aceste ruine spectaculoase aparţin unei cetăţi construite în perioada civilizaţiei Urartu, care a înflorit în epoca fierului între secolele al IX-lea şi al VI-lea î.Hr.


Citeşte şi: Un congresman american îşi cere scuze după apariţia unei poze intime pe Twitter – FOTO

Descoperirea a fost făcută de arheologi de la Universitatea Van Yüzüncü Yl, alături de o echipă de scafandri.

Într-un interviu acordat agenţiei turce Andalou, şeful echipei de scufundări, cameramanul subacvatic Tahsin Ceylan a povestit că alţi scafandri şi arheologi familiarizaţi cu lacul au spus echipei că este puţin probabil să găsească ceva sub apă.

În cele din urmă însă, echipa a descoperit însă că ruinele fac parte dintr-un sit extins, care se întinde pe o suprafaţă de un kilometru, şi că, deşi fortăreaţa s-a aflat sub apă timp de secole, înălţimea secţiunilor vizibile ale zidurilor sale este de 3-4 metri.

„Cu această credinţă în minte, lucrăm pentru a dezvălui secretele lacului”, a adăugat Ceylan, precizând că Lacul Van – cel mai mare din Turcia – are o istorie de circa 600.000 de ani.

Urartu – cunoscut şi sub numele de „Regatul din Van” – a fost un străvechi regat care a cuprins părţi ale Turciei moderne, Armeniei şi Iranului. Lacul Van este considerat a fi un centru important al acestei civilizaţii.

Citeşte şi: Trump l-a făcut PROST şi NERECUNOSCĂTOR pe tatăl unui sportiv american, reţinut în China

„Studiile efectuate (…) au dezvăluit că fortăreaţa are aproape 3.000 de ani”, a declarat guvernatorul districtului Adilcevaz, Arif Karaman.

Potrivit The Independent, nu este prima dată când această echipă de cercetători face descoperiri în Lacul Van. Anul trecut echipa a descoperit o zonă de circa 4 km pătraţi de stalagmite bizare, iar la începutul acestui an, epava unui vas rusesc care s-ar fi scufundat în 1948.