DISTRIBUIȚI
A Bosnian forensic expert of the State's Commission for Missing Persons, inspects one of the mass graves, Thursday Aug 12, 2004, discovered at a coal mine waste dump near the eastern Bosnian town of Miljevina. Forensic experts suspect that the Miljevina site - as large as 10 soccer fields - consists of several mass graves. (AP Photo/Hidajet Delic)

Rămăşiţele pământeşti de la circa 20 de victime ale Războiului din Bosnia, probabil bosniaci musulmani, au fost exhumate din două gropi comune descoperite recent, a anunţat miercuri Institutul pentru persoane dispărute, relatează AFP, conform agerpres.

Una din cele două gropi comune a fost descoperită în regiunea montană Koricanske Stijene, pe Muntele Vlasic (centru), locul în care, în august 1992, forţele sârbe au executat peste 200 de bărbaţi civili, bosniaci şi croaţi, care au fost în prealabil expulzaţi din regiunea Prijedor (nord-vest).


Citeşte şi: Jean-Claude Juncker anunţă: România trebuie să intre rapid în Schengen

Este vorba de unul din cele mai tragice episoade ale conflictului intercomunitar bosniac (1992-1995), care a făcut în total 100.000 de victime.

La capătul acestui conflict, 31.500 de persoane încă erau date dispărute. De atunci, rămăşiţele a circa 25.000 de victime au fost exhumate din sute de gropi comune. Însă apropiaţii a încă circa 6.500 de victime rămân în căutarea rămăşiţelor celor dragi, conform Institutului bosniac pentru persoanele dispărute. Foarte puţine astfel de gropi comune au fost descoperite în ultimii ani.

„De la începutul exhumării la Koricanske Stijene, la 7 septembrie, circa 30 de grămezi de oase umane au fost dezgropate. Este vorba în special de schelete incomplete”, a declarat pentru AFP Lejla Cengic, purtătoare de cuvânt a Institutului, precizând că „nu este neapărat vorba de tot atâtea identităţi”. Ele vor fi stabilite prin testele ADN.

În cadrul precedentelor cinci procese de exhumare în această zonă, între 2003 şi 2013, au fost găsite resturile a 117 victime şi se mai caută încă cele de la 98 de victime, a precizat Lejla Cengic.

Citeşte şi: CHITARISTUL GOL şi-a câştigat momentul său de glorie în timpul protestelor din Paris – VIDEO

„A doua groapă comună a fost descoperită în regiunea Vlasenica (est). Marţi au fost începute lucrări de exhumare, iar până acum au fost descoperite schelete complete de la zece persoane. Estimăm că este vorba de victime bosniace ucise în 1992”, a mai spus ea.

Conform asociaţiilor victimelor, 2.600 de bosniaci musulmani din Vlasenica au fost ucişi în timpul conflictului, dintre care 1.600 chiar în oraş şi în împrejurimile sale, la începutul războiului, iar alţi 1.000 – în timpul masacrului de la Srebrenica (est), unde au fugit la izbucnirea conflictului.

Circa 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci au fost ucişi în masacrul de la Srebrenica în iulie 1995, o crimă calificată drept genocid de justiţia internaţională. Peste 1.000 sunt încă dispăruţi.