DISTRIBUIȚI
United States Institute of Peace

Birourile de vot pentru alegerile prezidenţiale afgane s-au deschis sâmbătă la ora locală 07.00 (02.30 GMT), aproximativ 9,6 milioane de alegători afgani, dintre care 34,5% fiind femei, sunt chemaţi să se prezinte la una dintre cele 4.928 de secţii de votare, pe fondul ameninţărilor proferate de talibani de a perturba scrutinul, informează AFP şi EFE, potrivit agerpres.

„Veniţi şi votaţi”, lansase un apel şefa Comisiei electorale independente a Afganistanului, Hawa Alam Nuristani, în deschiderea oficială a birourilor de vot. Ea şi-a depus simbolic votul la unul din birourile din Kabul, încurajând femeile să voteze.


Citește și : Un palestinian a fost ucis de armata israeliană în timpul protestelor din Fâşia Gaza

„Votul a începutul în întreaga ţară”, a declarat Zabi Sadaat, purtător de cuvânt al Comisiei electorale. „Suntem bucuroşi că oameni formează deja cozi mari în faţa secţiilor de votare, aşteptând să îşi pună buletinele de vot în urne”, a spus el.

Talibanii şi-au înmulţit avertismentele la adresa celor circa 9,6 milioane de alegători pentru a-i descuraja să participe la scrutin. Ei au ameninţat joi că mujahedinii vor viza birourile şi centrele de vot care găzduiesc acest „spectacol”.

Televiziunea a arătat intrarea la un birou de vot din Herat (vest) unde o coadă lungă de alegători aştepta în soare, în timp ce reporterul de pe teren care comenta aceste imagini purta o vestă antiglonţ.

Un alegător din districtul Taimanai din Kabul a declarat pentru AFP: „Sunt aici ca să votez. Ştiu că există ameninţări, dar bombele şi atacurile fac parte din viaţa noastră de zi cu zi”. Întrebat telefonic, Mohuiuddin, 55 de ani, a adăugat: „Nu mi-e teamă, trebuie să votăm dacă vrem să putem să ne schimbăm viaţa”.

Ministerul de Interne a anunţat desfăşurarea a 72.000 de persoane pentru a asigura securitatea celor aproape 5.000 de birouri de votare din ţară, care se vor închide la ora locală 15:00 (10:30 GMT).

Citește și : Alegeri parlamentare anticipate în Austria: Sebastian Kurz, marele favorit

Campania electorală a început la sfârşitul lunii iulie cu un atentat soldat cu 20 de morţi. Peste alte 100 de persoane au fost ucise în atacuri revendicate de talibani de atunci.

Este cel de-al patrulea scrutin prezidenţial din istoria ţării, primul fiind organizat în 2004.

La scrutin participă 18 candidaţi, care concurează pentru un mandat de cinci ani, cei doi favoriţi fiind actualul preşedinte Ashraf Ghani şi premierul său Abdullah Abdullah.