DISTRIBUIȚI

Deschiderea oficială a Biroului de legătură al NATO din Chişinău va avea loc în luna decembrie, dar el poate fi considerat funcţional întrucât şefa acestei structuri se află deja la post în capital Republicii Moldova, a relatat la sfârşitul săptămânii trecute portalul IPN.md, în timp ce purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a pus pe seama unor proceduri financiare tergiversarea deschiderii acestuia. 

‘Este vorba de fondurile publice NATO ce sunt girate cu foarte mare atenţie de cele 29 de ţări membre ale Alianţei, dar cred că toate aceste probleme vor fi rezolvate foarte curând şi (…) biroul va fi deschis în decembrie, dar, cum spuneam, şefa acestui birou este deja de multă vreme în Republica Moldova şi lucrează foarte strâns pentru a explica ceea ce facem, care este natura acestui parteneriat şi cum poate el ajuta Republica Moldova’, a menţionat purtătoarea de cuvânt a NATO într-un interviu pentru Europa Liberă.


Citeşte şi: Consulatul american din Hong Kong a fost ÎNCHIS. Autorităţile au descoperit o pudră albă necunoscută

Oana Lungescu a declarat că parteneriatul Republicii Moldova cu NATO este de lungă durată şi aduce un beneficiu reciproc, oferind ca exemple campania de eliminare a pesticidelor din localităţile moldovene, sprijinul pentru întărirea pregătirii în ceea ce priveşte contracararea atacurilor cibernetice şi colaborarea pentru modernizarea sistemului de apărare al Republicii Moldova. De asemenea, ea a amintit participarea militarilor moldoveni la operaţiunea NATO din Kosovo.

Cât despre declaraţia noului ministru al apărării moldovean Eugen Sturza, care a anunţat că prima vizită pe care o va întreprinde în străinătate va fi la Bruxelles, la cartierul general NATO, Oana Lungescu a declarat că este un semnal important şi care este normal într-un parteneriat ca cel care există cu Republica Moldova.

Întrebată dacă dialogul include şi o eventuală identificare a unei soluţii durabile pentru criza transnistreană, Oana Lungescu a declarat că NATO sprijină toate eforturile internaţionale pentru rezolvarea crizei.