DISTRIBUIȚI
Sputnik

Deputaţii ruşi intenţionează să adopte săptămâna viitoare o măsură prin care să interzică tuturor canalelor media americane accesul în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului), ca ripostă la retragerea acreditării canalului Russia Today (RT) la Congresul SUA, potrivit AFP şi Reuters, transmite agerpres.

„Interdicţia va viza toate canalele media americane”, a indicat o deputată a partidului aflat la putere Rusia Unită, Olga Savastianova, citată într-un comunicat publicat pe site-ul Dumei.


Deputaţii vor examina proiectul de lege în cursul unei reuniuni plenare în 6 decembrie, a anunţat ea.

Citeşte şi: Rusia este aproape de obţinerea unui acord strategic cu Egiptul

În prezent, 21 de canale media americane sunt acreditate în Rusia, potrivit site-ului Ministerului de Externe rus, responsabil cu eliberarea acreditărilor presei străine. Aceste acreditări permit în special jurnaliştilor străini să intre liberi în Dumă.

Canalului de televiziune RT, controlat de statul rus şi forţat să se înregistreze în SUA ca „agent străin”, i s-a refuzat miercuri acreditarea pentru a acoperi activitatea parlamentară în Congresul de la Washington.

Această decizie a SUA a fost denunţată cu vehemenţă în Rusia, unde mai mulţi parlamentari au indicat că măsuri care să restricţioneze activitatea presei americane în parlamentul rus sunt în curs de pregătire.

„Astfel de atacuri revoltătoare împotriva canalelor media străine, în special ruseşti, sunt împotriva practicii internaţionale a libertăţii de exprimare, dar ele înfloresc, din nefericire, în SUA”, a declarat vineri presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Citeşte şi: EROARE la server. American Airlines a rămas fără piloţi de sărbători

Ministerul Justiţiei american ceruse în septembrie canalului RT să se înscrie ca „agent străin” după ce serviciile de informaţii americane au apreciat că RT este „principalul organ media de propagandă internaţională al Kremlinului”.

Agenţiile de informaţii reproşează canalului rusesc RT în special că a luat parte la campania de dezinformare presupusă a fi dirijată de Moscova în timpul alegerilor prezidenţiale americane din 2016 în favoarea lui Donald Trump.