DISTRIBUIȚI
Sputnik

Deputaţii ruşi au adoptat joi o lege care permite închiderea instituţiilor media din ţări desemnate drept „neprietenoase” şi suspendarea instituţiilor media ruse acuzate că difuzează informaţii considerate false despre conflictul din Ucraina, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Legea dă dreptul parchetului „să interzică sau să limiteze activităţile din Rusia” ale instituţiilor media din ţări ale căror guverne s-au arătat „neprietenoase” faţă de instituţii media ruse, conform site-ului camerei inferioare a Parlamentului.


Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

Textul este prezentat ca o măsură de represalii, în contextul în care numeroase ţări occidentale au interzis difuzarea pe teritoriile lor a unor media ruse, cum ar fi postul public de ştiri RT, transmis în mai multe limbi şi acuzat că este unul dintre instrumentele de „dezinformare” ale Kremlinului.

Legea mai permite parchetului să suspende, fără a trece prin tribunal, activităţile oricărei instituţii media ruse care se face vinovată de difuzarea de informaţii considerate false, „lipsite de respect faţă de societate şi stat sau Constituţie” sau informaţii „care discreditează forţele armate ale Rusiei”.

Pentru a intra în vigoare, legea mai trebuie adoptată de camera superioară a Parlamentului, ceea ce ar urma să fie o formalitate, apoi semnată de preşedintele rus Vladimir Putin.

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova

 

Difuzarea de „informaţii false” despre acţiunile armatei ruse este deja pasibilă de 15 ani de închisoare în Rusia, o sancţiune introdusă după începerea ofensivei ruse împotriva Ucrainei.