DISTRIBUIȚI
Alahednews

Parlamentul de la Beirut a eşuat joi, încă o dată, în încercarea de a alege un preşedinte al ţării, din cauza divizărilor profunde existente între deputaţi, în contextul agravării crizei economice din Liban, informează France Presse, potrivit agerpres.

De la finalul lunii septembrie, este a şaptea oară când parlamentul se reuneşte fără a reuşi să desemneze un succesor al lui Michel Aoun. Nici tabăra partidului Hezbollah, nici cea care se opune puternicei formaţiuni pro-iraniene nu dispune în parlament de o majoritate clară pentru a impune un candidat.


Citeşte şi: Susţinători ai lui Bolsonaro cer extratereştrilor să-i ajute să-l răstoarne pe Lula – Black News

Deputatul Michel Moawad – fiul fostului preşedinte René Moawad asasinat în 1989 -, care este sprijinit de tabăra anti-Hezbollah, a obţinut joi 42 de voturi, mult sub cele 86 de voturi necesare pentru a fi ales din primul tur şi de 65 de voturi într-un al doilea tur.

Cincizeci de deputaţi, în special pro-Hezbollah, au dat buletinele de vot goale. Alţi parlamentari au scris pe buletinele de vot sloganuri sau nume fanteziste, precum cel al fostului preşedinte chilian Salvador Allende, mort în 1973 în timpul unei lovituri de stat.

Moawad este considerat un apropiat al Statelor Unite. Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, declarase că va susţine un preşedinte care nu este legat de Washington, iar formaţiunea şiită afirmă că doreşte un candidat al consensului, pe care încă nu l-a numit.

Data următoarei şedinţe a parlamentului libanez a fost stabilită pentru 1 decembrie.

Citeşte şi: El este George Hotz, codificatorul nonconformist căruia Elon Musk i-a cerut să repare Twitter… în 12 săptămâni – Black News

Desemnarea preşedintelui Libanului ar putea dura mai multe luni, aşa cum s-a întâmplat la alegerea lui Michel Aoun în 2016, după ce funcţia de şef al statului a rămas vacantă timp de 29 de luni.

În virtutea actualului sistem confesional de partajare a puterii în Liban, preşedinţia trebuie să îi revină unui creştin maronit.