DISTRIBUIȚI
nbr.co.nz

Deputaţii italieni au votat miercuri în favoarea susţinerii politicii premierului Mario Draghi privind Ucraina, după ce principalul partid din coaliţia guvernamentală, Mişcarea 5 Stele (M5S), s-a scindat din cauza divergenţelor sale interne pe acest subiect, transmite AFP, potrivit agerpres.  

După invazia rusă asupra Ucrainei, şeful guvernului italian a adoptat o linie fermă de susţinere a Kievului, livrându-i acestuia arme şi sprijinind sancţiunile europene împotriva Rusiei, în pofida dependenţei Italiei faţă de gazul rusesc.


Citește și :  Majoritatea cetăţenilor UE doresc un proces mai rapid de aderare pentru ţările candidate

Dar această poziţie a guvernului de la Roma a amplificat tensiuni deja existente în interiorul M5S. Astfel, în timp ce ministrul de externe Luigi Di Maio şi-a acuzat propriul partid că subminează eforturile guvernului de a sprijini – în special cu arme – Ucraina şi că slăbeşte astfel poziţia Italiei în cadrul UE, liderul formaţiunii, Giuseppe Conte, s-a declarat susţinător al unei soluţii diplomatice în conflictul ruso-ucrainean şi a cerut guvernului italian să înceteze livrările de arme către Ucraina.

În final, Luigi Di Maio a părăsit miercuri partidul împreună cu un grup de circa 60 de deputaţi şi a anunţat crearea unei noi formaţiuni, pe care a denumit-o ”Insieme per il Futuro” (Împreună pentru Viitor).

Până să se producă această scindare, partidul M5S fusese principala forţă politică în parlamentul de la Roma, obţinând 33% din voturi la ultimele alegeri legislative, în 2018. Dar între timp popularitatea sa a scăzut semnificativ, până la circa 13% conform sondajelor, din cauza intrării în coaliţia guvernamentală a proeuropeanului Mario Draghi, pierzând astfel din identitatea sa de formaţiune anti-sistem.

Formaţiunea cu cei mai mulţi parlamentari devine acum partidul de extremă dreapta Liga, condus de Matteo Salvini, care de asemenea se regăseşte în coaliţia guvernamentală. Acesta a apreciat că actuala coaliţie va merge mai departe şi guvernul lui Draghi nu va cădea, o părere similară fiind exprimată şi de fostul premier social-democrat Matteo Renzi, în prezent lider al partidului Italia Viva.

Citește și : O dronă lansată de ucraineni S-A PRĂBUŞIT peste o rafinărie din Rusia – VIDEO

De altfel, politica premierului Draghi faţă de Ucraina a fost susţinută în votul de miercuri de 410 deputaţi, numai 29 votând împotrivă, urmând să se desfăşoare un vot şi în Senat.

Totuşi, unii comentatori cred că guvernul de coaliţie – care include aproape toate marile partide italiene – ar putea începe să se fragmenteze înaintea alegerilor legislative de anul viitor.