DISTRIBUIȚI
Facts.co

Deputaţii francezi au adoptat luni o rezoluţie pentru participarea Taiwanului la lucrările mai multor organizaţii internaţionale, în primul rând OMS, o poziţie contrară celei a Chinei, notează AFP, potrivit agerpres.

Acest text „în favoarea asocierii Taiwanului la lucrările organizaţiilor internaţionale şi a forumurilor de cooperare multilaterală” a fost adoptat cu doar două voturi împotrivă.


Citește și : CUTREMUR puternic în largul Japoniei

Este similar cu o altă rezoluţie, adoptată la 6 mai de Senat, camera superioară a Parlamentului, provocând tensiuni cu Beijingul care revendică suveranitatea insulei.

Rezoluţia transpartizană, fără caracter obligatoriu, sprijină „continuarea demersurilor diplomatice întreprinse de Franţa” în favoarea participării Taiwanului la activitatea organizaţiilor internaţionale, în special a OMS.

Expunerea de motive subliniază „succesul şi notorietatea +modelului taiwanez+ de gestionare a pandemiei” de COVID-19, deplângând că acesta nu ar putea fi împărtăşit în beneficiul tuturor, în cadrul organismelor internaţionale din care Taiwanul este exclus.

Alt motiv de iritare pentru Beijing, rezoluţia subliniază că „Taiwanul a dezvoltat un sistem politic cu un pluralism viu şi o viaţă democratică vibrantă, o extindere a drepturilor omului şi o cultură democratică bazată pe valorile de care sunt ataşaţi locuitorii săi”.

Taiwanul, în centrul unei regiuni afectate de tensiuni geostrategice puternice, „a demonstrat în mod constant o atitudine paşnică, constructivă şi de cooperare la scară globală”, a adăugat textul.

Rezoluţia pledează, de asemenea, pentru „extinderea” eforturilor în vederea participării Taiwanului la alte organisme de cooperare internaţională, cum ar fi ICAO (aviaţia civilă internaţională), Interpol sau UNFCCC (Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice).

Textul este semnat de aproximativ 200 de deputaţi atât din majoritate, cât şi din opoziţie. Grupurile comuniste şi de extremă-stângă (La France insoumise, LFI) s-au disociat de acesta.

Şeful LFI, Jean-Luc Mélenchon, a declarat că „nu câştigăm nimic prin agravarea tensiunilor” într-o regiune în care Statele Unite „încearcă să creeze o atmosferă de război rece”.

Secretarul de stat pentru Afaceri Externe Jean-Baptiste Lemoyne a confirmat, la rândul său, sprijinul Parisului pentru participarea Taiwanului la lucrările OMS şi a altor organizaţii, dacă „statutul lor permite şi dacă acest lucru corespunde intereselor cooperării internaţionale”.

Citește și : CUTREMUR puternic în largul Japoniei

Beijingul consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale, destinată să se întoarcă la el cu forţa dacă este necesar, în timp ce această insulă a fost guvernată separat de la victoria comuniştilor în China continentală în 1949.

Franţa a recunoscut diplomatic regimul de la Beijing în detrimentul Taiwanului în 1964. Rezoluţia face aluzie la aceasta, stipulând că „nu pune sub semnul întrebării poziţia constantă a Franţei” asupra acestui punct.