DISTRIBUIȚI
nytimes.com

Deputaţii francezi au votat joi în favoarea înscrierii dreptului la avort în Constituţie, un „vot istoric” potrivit susţinătorilor proiectului, care se aşteaptă ca acesta să fie un mesaj pentru restul lumii, dedicând propunerea femeilor din SUA, Polonia şi Ungaria, ţări unde acest drept este pus sub semnul întrebării, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Adunarea Naţională vorbeşte lumii, ţara noastră vorbeşte lumii”, a spus preşedinta grupului de extremă stânga La France Insoumise (Franţa Nesupusă – LFI), Mathilde Panot.


Citește și : CIA vrea să recruteze ruși care sunt la fel de ‘dezgustați’ ca americanii de războiul din Ucraina

După vot, deputaţii de stânga şi din tabăra prezidenţială s-au ridicat de două ori pentru a aplauda, în timp ce aleşii de dreapta şi cei de extremă-dreapta au rămas aşezaţi.

Preşedinta grupului de extremă-dreapta Rassemblement National (RN), Marine Le Pen, a fost absentă din parlament „din motive medicale” şi nu a luat parte la vot.

Membrii Adunării Naţionale, camera inferioară a Parlamentului, au votat cu o largă majoritate, de 337 de voturi la 32, un text de compromis în speranţa de a obţine aprobarea Senatului, camera superioară, indispensabilă pentru o revizuire a Constituţiei.

Un membru al taberei preşedintelui Emmanuel Macron, Sacha Houlié, preşedintele Comisiei Juridice, a spus că votul este „un pas mare”. „Însă nu este decât primul pas”, a reamintit el, menţionând necesitatea de a convinge şi Senatul.

Stânga şi majoritatea prezidenţială au ajuns la un acord în cursul zilei asupra unei formule comune: „Legea garantează acces egal la dreptul la întrerupere voluntară a sarcinii”.

În Franţa, întreruperea voluntară de sarcină nu mai este pedepsită prin lege din 1975, însă, conform unor asociaţii, deşi este legal de jumătate de secol, avortul rămâne în mare măsură tabu.

Sarah Durocher, copreşedintă a Planning Familial, o asociaţie care are ca obiectiv educaţia sexuală şi lupta pentru dreptul la măsuri de contracepţie, spune că „există în continuare multă culpabilizare, stigmatizare”.

Citește și : Ţările UE nu au ajuns la un acord cu privire la plafonarea preţului gazelor naturale

Votul din Franţa survine într-un context în care în Europa, dar şi în SUA, se simte tot mai tare un sentiment împotriva dreptului la avort, aşa cum se întâmplă în Ungaria, unde regulile au fost înăsprite.

În Italia, activiştii pentru drepturile civice se tem în prezent de un recul. Şefa guvernului, Giorgia Meloni, de extremă-dreapta, a spus în septembrie, înaintea alegerii sale, că vrea „să le acorde femeilor care se gândesc că avortul este singura şansă pentru ele dreptul de a face o alegere diferită”.