DISTRIBUIȚI
British Foreign Secretary Liz Truss gives a statement on Iran detainees during a session at the House of Commons, in London, Britain, March 16, 2022. UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. IMAGE MUST NOT BE ALTERED.

Deputaţii britanici au adoptat luni seară, în primă lectură, revizuirea unilaterală a dispoziţiilor vamale post-Brexit în Irlanda de Nord, considerată ilegală de Uniunea Europeană, relatează AFP, potrivit agerpres.

Reforma a fost adoptată de Camera Comunelor cu 295 de voturi pentru şi 221 împotrivă la capătul unei dezbateri asupra acestor dispoziţii controversate care a durat mai multe ore.


Citește și : Zelenski: A doua armată a lumii a înfrânt triumfătoare o grădiniţă şi un bloc din Kiev

Proiectul de lege îşi va urma acum parcursul parlamentar până la adoptarea sa definitivă.

„Există bariere inutile la comerţul Marii Britanii spre Irlanda de Nord, iar tot ce spunem noi este că putem scăpa de ele fără a ameninţa în vreun fel piaţa unică europeană”, a declarat luni premierul Boris Johnson, în Germania, la un summit al liderilor G7, făcând apel la Bruxelles să dea dovadă de „flexibilitate”.

La începutul dezbaterii de luni după-amiază din parlament, ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a afirmat că era nevoie de o schimbare globală de protocol, pentru a-i încuraja pe unionişti să participe la guvernul de la Belfast.

„Este deopotrivă legal şi necesar”, a declarat ea în legătură cu reforma, negând că Marea Britanie încalcă dreptul internaţional şi subliniind necesitatea de a acorda prioritate procesului de pace.

În parlament, fostul premier Theresa May, care a demisionat după ce nu a reuşit să obţină sprijinul parlamentului pentru propriul acord de ieşire din UE, a declarat că nu poate susţine proiectul de lege.

Citește și : Producţia de petrol din Ecuador este la un ‘nivel critic’ și va fi suspendată în 48 de ore dacă protestele continuă

Acest text „nu este legal (…), nu îşi va atinge obiectivele” şi „va diminua poziţia Marii Britanii în ochii lumii”, a declarat ea în faţa deputaţilor.

De când guvernul britanic şi-a prezentat intenţia de a elimina controalele asupra bunurilor ajunse în provincia britanică şi provenite din Marea Britanie, UE a denunţat în permanenţă demersul, spunând că este unilateral, şi a ameninţat cu represalii comerciale.