DISTRIBUIȚI
Daily Mail
SNP Westminster leader Ian Blackford speaks in the House of Commons during Prime Minister's Questions before he was kicked out of Commons sittings for the rest of the day after repeatedly challenging Speaker John Bercow.

Deputaţi ai Partidului Naţional Scoţian (SNP) au organizat o plecare dramatică miercuri din parlamentul britanic după ce liderului lor i s-a cerut părăsirea Camerei Comunelor, pe fondul unei dispute legate de Brexit, notează Reuters, potrivit agerpres.

Ian Blackford a fost dat afară din sală de preşedintele Camerei Comunelor pentru că a refuzat să se aşeze după ce a cerut o nouă dezbatere asupra Scoţiei şi Brexit-ului.


Citește și : ONU: Europa trebuie să-şi reformeze sistemul în materie de azil în mod colectiv

El a fost urmat de aproximativ 30 de membri ai formaţiunii sale, SNP.

Marţi, în timpul examinării proiectului de lege asupra Brexit-ului, parlamentarii britanici au votat inclusiv măsuri ce afectează Scoţia, în domenii precum agricultura şi pescuitul, fără a avea consimţământul de la Holyrood, parlamentul autonom scoţian unde SNP este cel mai mare partid.

Acest fapt a provocat o furie puternică la nord de graniţa engleză şi acuzaţii din partea SNP că guvernul prim-ministrului Theresa May ignoră Scoţia.

Blackford a declarat la BBC, după ce a fost dat afară, că guvernul manifestă o lipsă de respect faţă de Scoţia, adăugând: „Să nu ne facem iluzii – este vorba de o criză constituţională”.

Citește și : Spania: Ińaki Urdangarin, cumnatul regelui Felipe al VI-lea, are termen cinci zile pentru a se preda la închisoare

„Transmitem un mesaj guvernului că nu suntem pregătiţi să ne întoarcem şi să vedem parlamentul scoţian lăsat fără puteri”, a adăugat el.

„Vom folosi instrumentele parlamentare pentru ca acest guvern să dea socoteală”, a mai precizat el.