DISTRIBUIȚI
Clean Bowled

Deputata social-democrată Baerbel Bas a fost aleasă marţi preşedintă a parlamentului federal german (Bundestag), succedându-i în acest post creştin-democratului Wolfgang Schaeuble, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.  

Baerbel Bas, în vârstă de 53 de ani, a fost aleasă cu 576 de voturi pentru, 90 împotrivă şi 58 de abţineri, la sesiunea constitutivă a noului Bundestag rezultat în urma alegerilor legislative din 26 septembrie.


Citește și : Amnesty International cere o anchetă în Emirate după expulzarea unor migranţi africani

Această sesiune a fost marcată de prezenţa cancelarului federal la final de mandat, Angela Merkel, care s-a aşezat în tribuna rezervată publicului, nu în spaţiul rezervat guvernului şi nici măcar printre deputaţi, întrucât ea nu este parlamentar.

Schaeuble, membru al Bundestagului din anul 1972, părăseşte conducerea acestei camere legislative întrucât postul revine formaţiunii care a ieşit pe primul loc la alegeri, respectiv Partidul Social-Democrat (SPD), care a obţinut 25,7% din voturi.

Vor fi aleşi prin vot majoritar şi vicepreşedinţii parlamentului federal german, din toate partidele, mai puţin reprezentantul formaţiunii de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care nu are şanse să obţină o majoritate.

Citește și : Regina Marii Britanii a participat la primul ei angajament oficial după spitalizarea de săptămâna trecută

Numărul deputaţilor din Bundestag a crescut după scrutinul din 26 septembrie de la 709 la 736 de deputaţi, cifră record în istoria parlamentului federal german. Acesta este efectul sistemului electoral mixt care conduce la redistribuirea între partide a unor mandate suplimentare. În mod normal, numărul mandatelor din Bundestag ar trebui să fie de 598.

În ultimul său discurs, Wolfgang Schaeuble a cerut revizuirea legii electorale, unul din motivele pe care le-a expus fiind şi numărul excesiv de mandate create prin acest sistem electoral.