DISTRIBUIȚI

Depistarea noului coronavirus urmează să înceapă în câteva zile şi în nord-vestul Siriei, aflat încă în conflict, a anunţat luni Organizaţia mondială a sănătăţii (OMS), în contextul preocupărilor privind o posibilă catastrofă sanitară în această regiune suprapopulată, transmite AFP, scrie agerpres.

Duminică, Damascul a comunicat primul caz oficial de contaminare din această ţară, exacerbând temerile celor circa trei milioane de oameni prinşi în capcană în bastionul jihadist şi rebel Idlib, unde deocamdată nu a fost înregistrat, oficial, niciun caz.


Citește și : UE se va coordona pentru repatrierea cetăţenilor europeni blocaţi în străinătate

Aproape un milion de oameni au fost strămutaţi în această regiune din nord-vestul Siriei în perioada decembrie – martie, teatrul unei ofensive de anvergură a regimului sirian şi aliatului său rus în lupta împotriva jihadiştilor şi rebelilor, înainte de intrarea în vigoare la 6 martie a armistiţiului negociat de Moscova şi Ankara, care la rândul ei susţine unele grupări rebele, menţionează AFP.

Un purtător de cuvânt al OMS, Hedinn Halldorsson, a declarat pentru France Presse că „testele vor fi disponibile la Idlib în două zile”.

Acesta a precizat că miercuri urmează să fie livrate unui laborator din oraşul Idlib circa 300 de kituri de diagnosticare a COVID-19, iar la scurt timp după aceea urmează să înceapă testele propriu-zise. OMS prevede livrarea a încă 2000 de teste.

Tehnicienii de la laboratorul din Idlib au fost formaţi pentru utilizarea kiturilor respective, dar potrivit responsabilului OMS sunt dispuse să-şi dea ajutorul şi laboratoare din Turcia.

Au fost amenajate trei spitale dotate cu unităţi de terapie intensivă în centre de izolare echipate cu aparate de ventilare mecanică, a mai spus reprezentantul OMS.

În plus, săptămâna aceasta este aşteptată venirea a până la 1000 de profesionişti din domeniul sănătăţii şi de noi echipamente de protecţie, inclusiv 10.000 de măşti chirurgicale şi 500 de măşti respiratorii.

Până în prezent, trei cazuri suspecte din regiune au fost testate negativ la un laborator turc.

Citește și : Instituţiile UE iau măsuri pentru achiziţionarea de echipamente medicale vitale

Purtătorul de cuvânt al OMS a subliniat că persoanele strămutate „trăiesc în condiţii care le fac vulnerabile la infecţiile respiratorii”.

Marea majoritate a refugiaţilor din Idlib locuiesc în condiţii deplorabile şi în multe cazuri duc lipsa hranei şi a accesului la apă potabilă. În plus, locuitorii au fost supuşi unui nivel de stres fizic şi mental extrem, pe parcursul multiplelor ofensive lansate de Damasc asupra acestei regiuni.

Războiul din Siria a ucis peste 380.000 de oameni de la declanşarea sa, în 2011, alte câteva milioane de oameni au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele şi infrastructura ţării a fost devastată.

La sfârşitul lui 2019, erau funcţionale mai puţin de două treimi din spitalele ţării, iar 70% din personalul sanitar a fugit din ţară, notează OMS.