DISTRIBUIȚI

Directorul CIA, Bill Burns, vrea să demonteze miturile despre activitatea spionilor: în primul podcast realizat vreodată de agenţia de informaţii externe a Statelor Unite, oficialul american a dezvăluit că viaţa lui nu are nimic de-a face cu cea a personajului James Bond şi că deţine un automobil vechi pe care îl conduce foarte prudent, informează AFP, potrivit agerpres.

Filmele populare descriu „o lume a unor eroi care conduc foarte repede maşini de lux, dezamorsând bombe şi rezolvând crize mondiale pe cont propriu şi în fiecare zi”, a declarat el.


Citeşte şi: Palestinienii se opun relocării ambasadei britanice în Israel – Black News

„Vreau să vă spun că acest lucru reprezintă o sursă constantă de amuzament pentru soţia şi fiicele mele”, a mai spus Bill Burns.

„Mă simt mai în largul meu când conduc maşina mea Subaru din 2013 respectând limitele de viteză, iar pentru mine culmea reuşitelor tehnologice este atinsă atunci când reuşesc, în sfârşit, să fac să funcţioneze telecomanda televizorului din casa mea”, a adăugat oficialul american.

Bill Burns, un fost diplomat de 66 de ani care conduce CIA din 2021, a rostit aceste fraze în prima ediţie a podcastului „The Langley Files”, lansat joi de celebra agenţie de informaţii externe a Statelor Unite.

Directorul CIA a mai spus că deşi agenţia americană trimite numeroşi agenţi în misiuni clandestine în străinătate, ei nu operează pe cont propriu, aşa cum procedează în filme personajele James Bond, Jason Bourne şi Jack Ryan.

„Serviciul de informaţii este un sport de echipă. Este o profesie în care se depune o muncă dură colectivă şi în care riscurile sunt împărţite”, a explicat el, adăugând că o astfel de activitate nu implică doar agenţi de teren, ci şi oameni de ştiinţă, specialişti în informatică şi analişti care lucrează în birouri.

Printre succesele CIA, el a citat eliminarea liderului Al-Qaida Ayman al-Zawahiri în luna iulie la Kabul şi dezvăluirile făcute de Statele Unite despre intenţiile Rusiei înainte ca această ţară să invadeze Ucraina pe 24 februarie.

„Succesele noastre sunt adeseori ascunse, eşecurile noastre sunt adeseori vizibile şi sacrificiile noastre sunt adeseori necunoscute. Însă este responsabilitatea noastră să păstrăm o anumită discreţie”, a adăugat oficialul american.

Citește și: 38 de migranţi au fost SALVAŢI din Marea Neagră – Black News

Noul podcast este prezentat de doi animatori – o anumită „Dee” şi un anumit „Walter”. Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al CIA a evitat să precizeze numele lor de familie şi nici nu a confirmat dacă „Dee” şi „Walter” sunt prenumele lor adevărate.

Întrebat despre frecvenţa programată a acestui podcast, purtătorul de cuvânt a răspuns că noua emisiune va avea o difuzare „periodică”.